ДЕШАВА СЕ...

АПСОЛВЕНТКИЊА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА У НОВОМ САДУ ПОБИЈЕДИЛА НА МЕЂУНАРОДНОМ КОНГРЕСУ СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНЕ.


Инђијка добила награду за хирургију без скалпела.

18. 11. 2011.

Јелена Косјер, апсолвенткиња Медицинског факултета у Новом Саду, побиједила је на Међународном конгресу студената биомедицинских наука у Порту. На овом престижном конгресу учествовало је више од 300 студената а новосадска научница освојила је прво мјесто за рад на тему абдоминалне хирургије.
Рад је припремљен посебно за овај конгрес на Клиници за абдоминалну, ендокрину и трансплантациону хирургију Клиничког центра Војводине а уз помоћ менторке др Катарине Шарчев.

– Тема истраживања била је минимално инвазивна, односно, лапароскопска хирургија, која представља тренд савременог лијечења хирушких пацијената. Операције се изводе без сјечења и уз прављење минималног реза и највећа предност је та што се пацијент опоравља већ за недјељу дана. Оваква метода омогућава оперисање већег броја пацијената уз знатно мање трошкове – прича Јелена Косјер (27) из Инђије.

Поред саме презентације њен рад је био једини на конгресу који је пропраћен видео материјалом који приказује лапороскопску операцију.

– Једина међу свих 300 студената представила сам и практични дио рада, операцију коју је урадила др Катарина Шарчев. Можда је то и било пресудно да освојим прву награду. Иначе, позив да учествујем на овом скупу добила сам захваљујући томе што сам освојила прву награду на Интернационалном конгресу у Будви – каже млада научница.

Како прича, велики успјех дошао је сасвим ненадано.

– Прва награда у области хирургије је максимум који сам могла да остварим. За једног студента то је и више од успјеха. Нисам очекивала да ћу побиједити, међутим, мој рад је био јединствен и смјела сам потајно да се надам томе – каже Косјерова.

Ова студенткиња иза себе већ има двије године научног рада на Клиници за абдоминалну хирургију и у Ургентном центру Клиничког центра Војводине.

– То ме је одувијек занимало. Посвећена сам научноистраживачком раду јер ми је највећа жеља да једног дана постанем дио успјешног тима хирурга. Сада је примарно да дипломирам – каже она.

 „Одувијек сам се дивила људима који спасавају туђе животе, који су ту гдје је граница између живота и смрти. Мислим да је непроцјењиво када захваљујући свом знању можете некога да спасите. Посебно сам захвална родитељима и брату који ме подржавају од почетка школовања”, каже Јелена.

Извор: 24sata

Категорије:ДЕШАВА СЕ..., СРБИЈА