ДЕШАВА СЕ...

ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА СРПСКИМ ИНТЕРНИРЦИМА У ОДМАРАЛИШТУ КНУТЛИЈА У НОРВЕШКОЈ.


Норвежани не заборављају српске интернирце.

19. 11. 2011.

Међународни пут Е6 на сјеверу Норвешке, на дионици између Мушјена и Коргена, добио је још један знамен-крајпуташ. Спомен-плочама постављеним на одморишту Кнутлија његује се сјећање на пале неимаре Крвавог пута, депортоване с наших подручја за вријеме Другог свјетског рата.
Уклесане су сљедеће ријечи пијетета на норвешком и српском језику: „Успомена на 627 југословенских заробљеника који су дали свој живот у борби против нацизма током градње овог пута 1942-1945. Подигли НЈД и ЈНД“

Меморијалној церемонији присуствовало је око 150 норвешких пријатеља и њихових гостију из Србије. Дјевојке које су стајале крај плоча током програма, Марлене Слидал из Вефсена и Александра Вукајловић из Прокупља, симболисале су визију развоја пријатељства. Догађају су посебан печат дали оркестар из Хемнеса, као и пригодни говори званичника.
Председница норвешког друштва пријатељства Венке Малмедал најавила је да ће догодине крај спомен-плоча бити постављена табла са потпунијом презентацијом историје Крвавог пута.

Такође су говорили градоначелници Вефсена, збратимљеног с Горњим Милановцем, Милдрид Себстад, Прокупља Милан Арцовић, збратимљеног са Хемнесом, и Хемнеса Кјел-Идар Јувик.

Иза цијелог аранжмана стоје поменуте норвешке општине и норвешко друштво пријатељства, данас под именом Друштво пријатељства Норвешка – Западни Балкан.

Крвави пут је у међувремену прерастао у општи симбол страдања југословенских интернираца у њемачким логорима на тлу Норвешке. Депортовано је 4.268, од тога највише Срба – 3.841.

У мермер су уклесана имена друштава пријатељства: НЈД (Норвешко-југословенско друштво, које се данас зове Друштво пријатељства Норвешка – Западни Балкан), и ЈНД (Југословенско-норвешко друштво), које се у најновијем издању, а послије Српско-норвешког друштва, назива Норвешко друштво Србија.

Извор: vestionline

Категорије:ДЕШАВА СЕ...