ДЕШАВА СЕ...

У ЧИЈЕ ИМЕ „ПРЕГОВАРА“ МЛАЂАХНИ БОРКО?


Борислав Стефановић иде у Брисел без става Владе?!!

19. 11. 2011.    11:15

Влада Србије је све дубље подељена када је реч о споразумима Београда и Приштине, а тренутно је главно спотицање због договореног решења за катастар.
Шеф преговарачког тима Борислав Стефановић могао би на нову рунду преговора у понедељак у Брисел да оде без сагласности Владе за постигнути договор о катастру. Власти је остало да усвоји уредбу о интегрисаном управљању границом и царином, о слободи кретања и катастру, а без којих договори из Брисела не могу да почну да се примењују.
Питање катастра још није стигло на дневни ред и не зна се када ће – каже за „Блиц“ шеф Владине информативне службе Миливоје Михајловић.

Међутим, за решење постигнуто током преговора у Бриселу већ постоји негативно мишљење Министарства за спољне послове, коме преговарачки тим подноси извештаје. Извештај је радило Одељење за међународне правне послове и главни правни саветник. Према оцени изнетој на четири стране, уредба о катастру у споразуму из Брисела је проблематична.

Према сазнањима „Блица“, у мишљењу стоји да „постигнути аранжмани у области катастра нису у складу са Уставом, законским решењима и релевантним документима“.
– Најспорније је, а садржано је и у мишљењу стручњака Владе, то што увођење Врховног суда Косова
као правне инстанце имплицитно признаје независност Косова – каже извор „Блица“ из Владе.

Министарство спољних послова у извештају Влади, позивајући се на мишљење правног саветника,
наводи да није у могућности да да позитивно мишљење за доношење уредбе.
„Блиц“ је имао увид у споразум из Брисела о катастру и пропратно писмо преговарачког тима. У споразуму под тачком шест стоји да ће „први степен механизма за доношење судских одлука обављати комисија састављена од међународних и стручњака за катастар са Косова“. Како се додаје, већину стручњака ће именовати специјални представник ЕУ.

У споразуму се не помињу заступљеност српске заједнице у било ком телу које треба да одлучује у случајевима могућих тужби, жалби, исправљања грешака око земљишта. Стефановић тврди другачије.

– Није тачно да не постоје наши представници у првостепеном механизму. У другом степену су косовски представници, а тек у трећем међународни панел судија – каже Стефановић.

На питање „Блица“ зашто се онда нигде не види да је српска страна део процеса, Стефановић каже: „Знам да је нејасно, али то је зато што се превише чита тумачење приштинске стране“.
– Представници Срба биће у првостепеној комисији која има највише посла – тврди Стефановић.

Он тврди и да постоје три инстанце којима оштећени могу да се обрате иако у споразуму постоје само две. Друга је Врховни суд Косова и у споразуму под тачком седам стоји да ће Врховни суд Косова деловати као другостепено, жалбено тело. Одлуке Врховног суда Косова ће доносити судско веће у коме ће међународне судије представљати већину и те одлуке ће бити коначне и извршне.

– Врховни суд Косова не значи признавање Косова, а српска страна није могла да инсистира на Врховном суду Србије, јер је јасно да Приштина то не би прихватила – каже Стефановић.

У извештају преговарачког тима од 2. септембра која је достављена Влади, као последњи део наведено је да је ЕУ преузела на себе обавезу давања политичких гаранција за спровођење споразума, и то оних ставова око којих се стране нису сложиле, па отуда нису унете у текст. Стефановић истиче да је Влада упозната који су то ставови и тврди да се ради о томе „да ми не признајемо Врховни суд, да желимо да се апсолутно сви предмети процесуирају, да наши грађани, привреда и Црква остварују права“.
Извор: Blic

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »