ДЕШАВА СЕ...

Деца до десет година старости више неће смети сама на улицу, средњошколско образовање биће обавезно, а децу више нико неће смети физички да кажњава, само су неке од одредаба прописаних Нацртом закона о правима детета, о којем ће расправа бити половином децембра, поручују из канцеларије заштитника права грађана…


Нацрт закона: Деца млађа од 10 година не могу да буду сама на улици  

Biljana Dikovic, ФБР, 20. 11. 2011. 02:00
Деца до десет година старости више неће смети сама на улицу, средњошколско образовање биће обавезно, а децу више нико неће смети физички да кажњава, само су неке од одредаба прописаних Нацртом закона о правима детета, о којем ће расправа бити половином децембра, поручују из канцеларије заштитника права грађана. Обавезно школовање извлачи земљу из зачараног круга незнања Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић-Орландић каже за „Блиц недеље“ да се по узору на многе земље овим законом предлаже обавезно, не само основно већ и средње образовање, јер се на тај начин „може искорачити из зачараног круга незнања и мирења са тим“. – У нацрту се налази и забрана физичког кажњавања у свим срединама, па и у породици. Дете треба гајити у окружењу лишеном насиља сваке врсте – каже Тамара Лукшић-Орландић. У вези са безбедношћу деце, предложено је да деца млађа од 10 година не могу да буду сама на улици, док деца старија од 15 година не могу бити на улици после 23 часа без пратње одрасле особе.

1 reply »

  1. Za razliku od SRPSKE DECE, deca u EU ne smeju sama na ulice – jer godisnje nestaje, npr. u Nemackoj oko 800 dece!!! Pedofilija je unosnija od trgovanja drogom i organima! Ovo je samo sigurnoasna mera – zbog OPASNOSTI , KOJA VREBA SVAKODNEVNO u Evropi!!!

    Свиђа ми се