ДЕШАВА СЕ...

РУСИЈА РАСПОРЕДИЛА РАТНЕ БРОДОВЕ У ТЕРИТОРИЈАЛНИМ ВОДАМА СИРИЈЕ!


ВЕЛИКИ РАТ НА ПОМОЛУ: РУСИЈА БРАНИ СИРИЈУ ОД НАТО?!

20. 11. 2011.

Москва распоредила ратне бродове у водама немирима захваћене земље како би спречила војну акцију Алијансе.
Русија је распоредила своје ратне бродове у водама Сирије, у којој већ више од седам месеци траје побуна против председника Башара ел Асада. Тај потез протумачен је као корак Москве у спречавању још једне „хуманитарне мисије“ НАТО.

У Сирији хиљаде људи месецима протестује против Ел Асада, који је на власти десет година, а на месту председника државе наследио је свог оца Хафеза, који је том земљом владао 29 година. Војска се не либи да тенковима растерује демонстранте и да пуца. За седам месеци убијено је више од 2.000 цивила, а ухапшене су стотине људи. Тачан број мртвих и ухапшених није познат, будући да новинарима није дозвољен улазак у земљу. Пре неколико дана дезертирале су десетине војника и напале неколико војних објеката у околини Дамаска.

Русија сматра да у Сирији почиње грађански рат. То је пре неколико дана рекао руски министар спољних послова Лавров.
Портпарол Стејт департмента Марк Тонер сматра да то није тачно.
– Верујемо да Асадов режим спроводи кампању насиља, застрашивања и репресије против невиних демонстраната – рекао је Тонер.

Слична реторика чула се пре него што је НАТО бомбама из ваздуха подржао побуњенике у Либији, повезане са Ал Каидом, а амерички председник Барак Обама још је у августу позвао Асада да поднесе оставку.
Војни стручњаци кажу да без руске помоћи Сирија не би могла да се одбрани од напада Алијансе.

– Не видимо никакав чисто војни проблем за напад. Сирија нема систем одбране против западног оружја. Међутим, напад на ту земљу био би ризичнији него бомбардовање Либије. То би била тешка војна операција – тврде аналитичари.

Премијер Русије Владимир Путин позвао је јуче Савет безбедности УН да буде уздржан у изради нацрта резолуције којом се сиријски режим осуђује због насиља над демонстрантима.

Немачка, Британија и Француска израдиле су нацрт резолуције о Сирији и упутиле га другим чланицама Комитета за људска права. Заједно са европским земљама, коаутори нацрта су и четири чланице Арапске лиге – Саудијска Арабија, Катар, Јордан и Мароко.

Извор: Курир

Категорије:ДЕШАВА СЕ...