ДЕШАВА СЕ...

БОРКО НАСТАВЉА ПРЕГОВОРЕ СА БАЛИСТИМА. ЈЕ ЛИ ОВО КОНАЧАН ДОКАЗ ДА ВЛАСТ ПУШТА СРБЕ НА КОСМЕТУ НИЗ ВОДУ РАДИ МАГЛЕ ЗВАНЕ ЕУ?!


Од успеха преговора зависи кандидатура.

21. 11. 2011.

Одржавање и успех данашње рунде преговора између Београда и Приштине услов је да Србија 9. децембра добије статус кандидата за чланство у ЕУ, а шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић за “Блиц” каже да је кроз досадашње разговоре са посредником Робертом Купером стекао утисак да постоји простор за приближавање ставова две стране.
– Учинићемо све да до приближавања дође и да већ данас нађемо решење. Ако до тога и не дође, сигуран сам да ћемо нову прилику имати брзо – истиче Стефановић.
На питање да ли ипак постоји могућност да дође до још једног дебакла у преговорима, он каже да ниједна рунда до сада није била дебакл и да се поједине рунде нису одржале зато што је процењено да је тако боље.

– До тих ситуација је долазило углавном онда када је Приштина одбијала да прихвати било шта што наша страна предложи и да попусти у покушају да утврди независност Косова, на шта ми, наравно, не можемо пристати.
Стефановић и Едита Тахири разговараће данас о дипломама, представљању Косова на регионалним иницијативама и административним прелазима.

– Када је реч о универзитетским дипломама, за нас је неприхватљиво било шта што истиче такозвану државност Косова. Што се тиче регионалних иницијатива, такође. Морамо обезбедити асиметрично представљање Приштине у складу с Резолуцијом 1244 – навео је Стефановић, не желећи притом конкретније да говори о томе шта ће српска страна понудити.

Он истиче да ће у Брисел дефинитивно отпутовати, да је Влада по питању дијалога јединствена, да је све споразуме усвојила и да треба на адекватан начин те споразуме да спроведе.

– Процес је почео и надам се да ће брзо бити настављен. Све остало су, чини ми се, погрешне процене неких људи, изван ове владе, а можда и неких у влади. Мислим да јако греше и да сами резултати владе и рад показују да тога о чему причају нема. Ја у Брисел идем с потпуно јасним ставом Владе, смерницама за деловање и инструкцијама – каже Стефановић.

Извор: Blic online

Категорије:ДЕШАВА СЕ...