ДЕШАВА СЕ...

НЕ ПРИЗНАЈУ ТЗВ. РЕПУБЛИКУ КОСОВА А ПРИЗНАЈУ ЊИХОВЕ ДИПЛОМЕ ПОШТО СУ ПРИЗНАЛИ ЛИЧНЕ КАРТЕ?! СРПСКИ МАЈСТОРИ ЗА БАЦАЊЕ ПРАШИНЕ У ОЧИ СЕ ПОКАЗУЈУ У ПУНОМ СВЈЕТЛУ!!! ИЗДАЈА ИДЕ КОРАК ПО КОРАК, ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО!!!


Договор о дипломама

21. 11. 2011.

Представници Београда и балиста из Приштине у Бриселу постигли договор о универзитетским дипломама, рекао Борислав Стефановић. О учешћу Приштине на регионалним скуповима постигнут напредак али не и договор. Разговори о прелазима сутра. Никад и ни на који начин нећемо признати независност Косова, каже председник Тадић.

Шеф тима Београда за преговоре с балистима из Приштине Борислав Стефановић изјавио је у Бриселу да су двије стране постигле договор о питању универзитетских диплома док ће о административним прелазима бити речи сутра.

„Разговори су били врло тешки и нажалост нисмо постигли договор о другим питањима“, рекао је Стефановић, објаснивши да је на пољу учешћа терориста из Приштине на регионалним скуповима постигнут извјестан напредак али не и договор.

Стефановић је рекао да је питање прелаза на административној линији, које је главни камен спотицања, остављено за сутрашње разговоре.

„Балисти и даље инсистирају на симболизму који би потврдио њихову тзв. државност и зато ће бити тешко доћи до споразума. За нас административна линија никад неће бити државна граница на чему они инсистирају“, рекао је Стефановић.

Стефановић је уочи састанка рекао да је важно да међународна заједница да одређени подстрек, који треба да буде такав да двије стране прихвате рјешење које је у складу с начелима договореним прије почетка дијалога а то је да ниједна страна другој не може наметати поглед на статус Косова и Метохије“.

То значи, како је рекао Стефановић, да балисти из Приштине одустану од става да се договором на било који начин потврђује такозвана државност Косова“.

„Пошто је то чињеница и будући да се сви тога држимо, сигуран сам да можемо наћи рјешење за административне прелазе, пошто било чија државност ту не може да се потврђује“, додао је Стефановић.

Борислав Стефановић је објаснио да „постоје елементи тога шта значи државност – то су симболи, гранични камен, питање на који начин се тај споразум постиже“. „И што је јако битно за нас, то је и питање поступања према нашим грађанима – Србима на Косову и Метохији, приликом преласка административних прелаза“, рекао је Стефановић.

Шефица шиптарске делегације Едита Тахири рекла је уочи састанка да је рјешење за царинске прелазе на сјеверу Косова могуће само у виду „интегрисаног управљања границама“ што, по њеним ријечима, подразумева признавање „државности Косова“.

Тахири се пожалила да је Србија до сада примјенила само један од пет постигнутих договора у ранијим рундама дијалога и то онај о слободној трговини.

Борислав Стефановић је рекао да је могуће да у оквиру нове рунде дијалога буде ријечи и о електричној енергији и телекомуникацијама али да су мали изгледи за значајнији продор у тим областима.

Београд и терористи из Приштине до сада су се договорили о слободи кретања, матичним књигама, катастру и царинском печату.

На наставак дијалога чека се два мјесеца, од када је Борислав Стефановић одбио да разговара са шиптарским тимом због избијања сукоба Кфора и Срба са сјевера Космета. Наставак разговора са балистима из Приштине кључни је услов да Србија, 9. децембра, добије статус кандидата за чланство у Европској унији.

Тим Београда у преговорима са терористима из Приштине веома води рачуна да, током разговора, ни имплицитно ни експлицитно не призна тзв. Републику Косова, изјавио је предсједник Србије Борис Тадић.

„Наставићемо да водимо конструктивну политику а она подразумева да никад и ни на који начин нећемо признати независност тзв. Републике Косова“, рекао је Тадић новинарима у Банатском Двору.

Самозвани премијер тзв. Републике Косова, ратни злочинац, Хашим Тачи изјавио је да шиптарска страна неће одустати од својих ставова када је ријеч о предлозима за „интегрисаним управљањем границом са Србијом“.

Према Тачијевим речима, ставови терориста из Приштине и рјешења која су предложена представљају европска рјешења заснована на тзв. Уставу Косова, преноси Бета.

Извор: РТС

Категорије:ДЕШАВА СЕ...