ДЕШАВА СЕ...

ОКУПАТОРИ ТРАЖЕ СЛОБОДАН ПРОЛАЗ УМЈЕСТО ДА ТРАЖЕ УБИЦЕ СРБА.


Зарид са председницима општинa

21. 11. 2011.

Шеф Унмика Фарид Зарид затражио од председника општина са севера Покрајине да омогуће пролаз Кфору и Еулексу, да очувају мир и створе атмосферу која ће бити погодна за дијалог.

Шеф Унмика Фарид Зариф очекује да ће у наставку дијалога Београда и Приштине, у Бриселу, бити постигнути позитивни резултати и позвао грађане на северу Косова да избегавају конфронтације и покажу максималну уздржаност.

Зариф је, после састанка са председницима Срба са севера Косова, рекао да је су разговори били конструктивни и да им је пренео да сачувају мир као и до сада.

Шеф Унмика је апеловао да се омогући слобода кретања како за Кфор тако и за Еулекс и истакао да је потребно да се створи атмосфера погодна за дијалог и да се мора преговарати о свим решењима.

Начелник косовскомитровичког округа Раденко Недељковић је навео да је заједничка оцена шефа УНМИК-а и представника Срба са севера Косова да је стање на терену сложено и да треба пуно заједничког рада да се оствари стабилност.

„Пренели смо шефу УНМИК да грађани на северу не желе независно Косово. Грађани сматрају да само са институцијама Србије могу опстати на простору у саставу Србије, рекао је Надељковић.

Представници Срба са севера су затражили су да се Унмик укључи у расветљавање убиства Саве Мојсића, који је убијен 9. новембра у насељу Брђани у северном делу Косовске Митровице, као и да се Еулекс максимално укључи у истрагу како би се дошло до истине и избегли даљи ексцеси.

Шефу УНМИК-а је пренет став да Кфор има слободу кретања, док је за Еулекс услов да не превози косовске царинике, јер је за Србе на северу Косова неприхватљиво да административни прелази постану гранични, реако је је Недељковић.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Недељковић очекује да ће у тим разговорима бити речи о административним прелазима. Он је поновио да је неприхватљиво да на прелазима Јариње и Брњак буде било какав вид царине, и да је неопходно да се поштују Резолуција 1244 СБ УН, као и план од шест тачака генералног секретара УН Бан Ки Муна.

Упитан о могућности проглашења независности севера Косова, Недељковић је рекао да „у овом тренутку не треба размишљати о томе, али да, ако Приштина и међународна заједница покушају силом да наметну границу, грађани на северу покрајине морају тражити неко разграничење, не од Косова него од Албаније.

Састанку су присуствовали и председник општине Лепосавић Бранко Нинић, Зубиног потока Славиша Ристић, Звечана Драгиша Миловић и Косовске Митровице Крстимир Пантић.

 

 

Извор: РТС

Категорије:ДЕШАВА СЕ...