ДЕШАВА СЕ...

ВОЈВОДИНИ ЈЕ СТАТУТОМ ОМОГУЋЕНО ДА БУДЕ ДРЖАВА У ДРЖАВИ, ДА ИМА ГЛАВНИ ГРАД, СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК И ПИСМО, ДА ОСТВАРУЈЕ МЕЂУНАРОДНЕ ОДНОСЕ И ИМА ПРЕДСТАВНИКЕ У ИНОСТРАНСТВУ.


Петковић: Војводина је као држава.

22. 11. 2011.   15:54h

 Уставни суд ће у сриједу, 23. новембра, расправљати о приједлогу за оцјену уставности Статута Војводине по приједлогу Демократске странке Србије, рекао је Петар Петковић, портпарол ДСС-а.

– Војводини је Статутом омогућено да на дијелу државне територије одлучује независно од државе, чији је саставни и неотуђиви део, да има главни град, службени језик и писмо, да остварује међународне односе и има представнике у иностранству, што је неуставно – рекао је Петковић. Портпарол ДСС-а је нагласио да су то све надлежности које искључиво припадају Републици Србији.

Петковић је казао да се, не само у Статуту, већ и у Закону о утврђивању надлежности АП Војводине, могу пронаћи многи послови из различитих области живота, који би морали бити искључиво у надлежности Србије, попут енергетике, науке и националног инвестиционог плана.

– Умјесто аутономије, усвајањем Статута, Војводини је омогућено да постане држава у држави. То је грубо кршење Устава – указао је Петковић. Он је подсјетио да је Скупштина Србије 30. новембра 2009. године усвојила Закон о утврђивању надлежности АП Војводина и тиме потврдила Статут тој покрајини, због чега је ДСС крајем 2009. године поднијела три приједлога Уставном суду.

– Први се тиче оцјене уставности Закона о утврђивању надлежности, други уставности самог Статута а трећи међусобне усклађености Закона и Статута – подсјетио је Петковић. Петковић је закључио да Србију Војводина не угрожава својом аутономијом, већ својом државношћу.

 

 

Извор: Правда

Категорије:ДЕШАВА СЕ...