ДЕШАВА СЕ...

ЗАШТИЋЕНИ СВЈЕДОК ПОД ПСЕУДОНИМОМ „81“ ИЗЈАВИО ДА ЈЕ РАМУШ ХАРАДИНАЈ МУЧИО И НАРЕДИО УБИЈАЊЕ ЗАТВОРЕНИКА У ЛОГОРУ ЈАБЛАНИЦА.


Свједок: Харадинај наредио убијање затвореника

22. 11. 2011.

Заштићени свједок хашког тужилаштва са псеудонимом „81“ изјавио је данас на суђењу бившим командантима тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) у Трибуналу да је видјео Рамуша Харадинаја како мучи и наређује убиства затвореника у логору Јабланица.

Према исказу свједока, Харадинај је испитивао једног српског младића о томе гдје су српски тенкови и пунктови а пошто није добио одговор неколико пута га је ударио песницама.

„Изгледа да је Харадинај био изнервиран што му овај не одговара. Ту су били и двојица Рома, који су Харадинаја на албанском језику молили да их не убије. Други су их тукли бејзбол палицама, једном Рому је одсјечено уво а недуго затим је и Србину одсјечено уво“, навео је заштићени свједок, који је говорио на српском језику.

Послије 45 минута пребијања и мучења заробљеници више нису могли да стоје на ногама ни да причају, казао је свједок, тврдећи да је тада Рамуш Харадинај наредио да се заробљеници убију.

„Тада је Харадинај рекао: „Водите их код баца Адема“. То је значило да их ликвидирају и сви су то знали“, рекао је свједок. Он је појаснио да је „баца“ израз поштовања, да је Адем тада већ убијени комадант ОВК Адем Јашари, а да је израз „водите их код баца Адема“ наредба да се неко убије.

Према оптужници, жртве о којима је свједок „81“ говорио су три младића из села Долац, 24-годишњи Србин Иван Зарић и два ромска дјечака од 15 и 16 година Агрон Бериша и Бурим Бејта.

Свједок „81“ је навео да је 1998. године дошао у штаб ОВК у Јабланици гдје је био свејдок мучења затвореника у логору под командом Лахија Брахимаја.

Брахимај се заједно са Харадинајем и Идризом Балајем терети за за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову 1998. године.

Судско вјеће Трибунала ослободило је у првостепеном поступку Харадинаја и Баљаја а осудило Брахимаја на шест година затвора. Жалбено вијеће је наложило да се суђење понови по 6 од 37 тачака оптужнице. То је, иначе, први поновљени поступак у историји Трибунала.

Извор: Танјуг

Категорије:ДЕШАВА СЕ...