ДЕШАВА СЕ...

НАЦИСТИ ПОКУШАВАЈУ И КРОЗ ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ДА ОЗВАНИЧЕ ОТИМАЊЕ КОСМЕТА!!!


Нацрт резолуције ЕП тражи укидање паралелних структура.

22. 11. 2011.

Одбор за спољну политику Европског Парламента (ЕП) расправљао је данас о нацрту предлога резолуције о Косову, у коме се одбацује идеја о могућности поделе Косова а за север покрајине предлаже примена Ахтисаријевог плана, а Београд позива да укине паралелне структуре, потврдио је Танјугу портпарол аустријске посланице Улрике Луначек, која је и предлагач нацрта, Волфганг Махрајх.

У, како каже Махрајх, првом нацрту предлога резолуције о Косову оцењује се да би примена Ахтисаријевог плана на северу покрајине Србима дала широку аутономију.

У предлогу резолуције, о којем су данас расправљали чланови Одбора за спољну политику ЕП, понавља се одбијање могућности поделе Косова, што је учињено већ раније у у резолуцијама од 29.марта 2007, 5.фебруара 2009. и 8.јула 2010.године. Истовремено се констатује да је до сада независност Косова признало 87 држава, укључујући и 22 земље чланице ЕУ, и уједно позива преосталих пет чланице да то исто учине.

Такође се подвлачи значај дијалога Београда и Приштине и истовремено изражава забринутост што договори, важни за побољшање свакодневнице грађана две стране, до сада нису примењени од српске стране, што је, како се истиче, водило ка одлуци косовске владе да примени реципрочне мере.

У нацрту резолуције се изражава дубока забринутост због нестабилне ситуације и тензија на северу Косова и оштро осуђује насиље у овом делу, које је водило ка губитку људских живота и повредама. ЕП би овом резолуцијом позвао на уклањање барикада и успостављање слободе кретања за грађане и робу, што подразумева и омогућавање приступа прелазаима за представнике међуанродне заједнице и косовске царинике.

Такође се позива влада Србије на уклањање паралелних структура које делују на територији Косова, и подвлачи да би Ахтисаријев план дао широку аутономију Србима. Поздравља се и повећано укључивање Срба јужно од Ибра у институационални оквир Косова.

Посебно се указује на значај мисије владавине права Еулекс, која је окарактерисана као „знак опредељења целе ЕУ за поспешивање владавине права на Косову”. Даље се истиче да Еулекс треба да се усредсреди на борбу против корупције и организованог криминала. У нацрту резолуције се косовске и албанске власти позивају и на сарадњу са специјалним истражним тимом Еулекса у његовој истрази о наводној трговини органима и подвлачи да су потребни даљи напори у лоцирању несталих особа.

Такође се позива на хитну примену програма за заштиту и релокацију сведока, као и земље чланице да у томе учествују. Истовремено се изражава жаљење што суд у Косовској Митровици још увек не функционише пуним капацитетом и позивају косовске и српске власти да реше ово питање. Такође се подвлачи европска перспектива за Косово уз друге земље региона, и истиче да стратегија Уније која треба да учини ту перспективу опипљивом за грађане Косова није била до сада успешна, те да је постигнути слаби резултати.

У нацрту резолуције се изражава жаљење због одлагања почетка дијалога о визној либерализацији, и поздравља намера Европске комисије да кончано започне тај процес пре краја године.

Уколико Одбор за спољнополитичка питања ЕП буде усвојио предлог резолуције Луначекове која је известилац ЕП за Косово, он ће, како се у документу наводи, бити прослеђен Савету ЕУ, Комисији, као и косовској влади, председнику и парламенту.

Данас после подне у Одбору за спољнополитичка питања ЕП представљен је нацрт предлога резолуције, на који ће, како је објаснио Махрајх, посланици у наредном периоду дати амандмане.

Нацрт резолуције ЕП о Косову неприхватљив за Србију.

На нацрт резолуције о Косову који је данас у Бриселу, Спољнополитичком одбору Европског парламента представила известилац ЕП за Косово Улрике Луначек, реаговали су посланици Скупштине Србије, и готово сви су га оценили потпуно неприхватљивим.

Шефица посланичке групе „За европску Србију” Нада Колунџија изјавила је новинарима у скупштини да је сличних иницијатива било и раније и да су ставови појединих држава, када је реч о Косову, познати.

Она је поновила да Србија неће признати независност Косова и да ће се трудити да испуни све услове како би 9. децембра добила статус кандидата за чланство у Европској унији.

Посланик ДСС Слободан Самарџић каже да Европски парламент не може да доноси обавезујућу резолуцију за Србију.

Према његовим речима, ЕУ је изгубила репере унутар сопственог развоја и спољнополитичку оријентацију и зато би Србија морала да преиспита одлуку да постане члан Уније.

„Чланство у Европској унији је фатаморганична категорија, све се мења, само став Србије да жели да уђе у ЕУ остаје исти”, рекао је Самарџић новинарима.

Шеф посланичког клуба ПУПС Момо Чолаковић слаже се да таква резолуција Европског парламента није прихватљива за Србију, јер би се њоме, како сматра, мењали односи на терену.

Он је нагласио да ПУПС даје подршку преговарачком тиму Београда у дијалогу са Приштином.

Заменик шефа посланичке групе радикала Александар Мартивовић поновио је раније изнет став странке да ЕУ ради на томе да Косово буде одвојено од Србије и да је независност Косова кључни услов за улазак у ЕУ.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић сматра да је резолуција порука властима у Београду за време које предстоји.

„Нема више нико разумевања за слабости нашег друштва. Они који предлажу поделу Косова у томе препознају спас за национални пораз”, оценио је Јовановић.

Јовановић је рекао да „на Косову Срби данас живе животе Срба у Хрватској 90-их година, а власт се понаша као Милошевићева”.

„Ако север Косова будемо третирали као неку Крајину, то ће се прелити на цело друштво. Европски парламент својом резолуцијом потврђује пут којим ће се Европска унија кретати у наредном периоду”, нагласио је Јовановић.

У нацрту резолуције о Косову се одбацује идеја о могућности поделе Косова а за север покрајине предлаже примена Ахтисаријевог плана, и позива се Београд да укине паралелне структуре.

ЕП би овом резолуцијом позвао на уклањање барикада и успостављање слободе кретања за грађане и робу, што подразумева и омогућавање приступа прелазима за представнике међународне заједнице и косовске царинике.

 

 

Извор: Политика

Категорије:ДЕШАВА СЕ...