ДЕШАВА СЕ...

СРБИ НА СЈЕВЕРУ КОСМЕТА НЕ ПРИХВАТАЈУ НИКАКВЕ ЦАРИНЕ!!!


ЈАКШИЋ: СРБИ НЕ ПРИХВАТАЈУ УСПОСТАВЉАЊЕ ЦАРИНЕ!

21. 11. 2011.

Потпредсједник Заједнице српских насеља и општина на Косову и Метохији Марко Јакшић рекао је да Срби неће прихватити било какав договор који значи успостављање царине.

„Срби неће прихватити косовску царину, јер то значи одвајање од матичне државе“, истакао је Јакшић поводом за данас најављеног обнављања преговора Београда и Приштине у Бриселу, послије двомјесечне блокаде.

Јакшић је најавио да ће, осим барикада, бити предузете и друге мјере у случају да “некоме падне на ум да поништи вољу народа“.

Делегација Приштине отпутовала је јуче у Брисел, а шеф преговорачаког тима Приштине Едита Тахири најавила је да очекује конкретне закључке о провођењу досадашњих договора о слободи кретања, катастру и матичним књигама.

Она је прецизирала да ће, сасвим извјесно, прва тема данас у Бриселу бити рјешење ситуације на прелазима и примјена интегрисане контроле царина која подразумијева заједничко дјеловање косовских и српских цариника и полиције под надзором Еулекса.

 

Ноћ на сјеверу Косова протекла је мирно, а Срби и даље дежурају на барикадама, не дозвољавајући пролазак било коме, изузев конвојима Кфора који снабдијевају базе у близини администртивних прелаза Јариње и Брњак.

Преко ових прелаза саобраћај се не одвија, иако Еулекс и Кфор тврде да су они оперативни и стављени у функцију.

Срби и даље користе алтернативне путне правце, како за превоз путника тако и за транспорт робе. Срби углавном за превоз користе воз који два пута дневно саобраћа на релацији Краљево – Звечан

 

Упркос хладном времену, Срби својим присуством на барикадама истрајавају у ставу да не прихвате косовске институције и постављање косовске царине и полиције на прелазима 1 и 31.

Управо рјешење ситуације на овим прелазима, како је најављено, биће главна тема дводневних преговора делегација из Београда и Приштине, који данас почињу у Бриселу.

 

Извор: РТРС

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »