ДЕШАВА СЕ...

ДОЛАЗИ НАРОДУ У ГЛАВУ!!!


Мање од половине Београђана за чланство у ЕУ!!!

24. 11. 2011.

Мање од половине Београђана подржава члансто у ЕУ, док је скоро трећина њих против приступања Србије Европској унији, речено је данас на представљању резултата истраживања „Европске интеграције из перспективе Београда”, које је спровела Агенција за европске интеграције града Београда.

На питање да ли бисте на референдуму подржали учлањење Србије у ЕУ, 44,5 одсто Београђана се позитивно изјаснило, 30,4 одсто је дало негативан одговор, док не би гласало скоро 15 одсто грађана српске престонице, а одговор није дало 10 одсто Београђана.

Највећу подршку учлањењу у ЕУ на референдуму дали би грађани Новог Београда и Врачара – преко 50 одсто, а најмању Гроцка и Сурчин.

Међутим, нешто више од половине Београђана има позитивно мишљење о ЕУ, и у том ставу предњаче Београђанке, високо образовани и испитаници старости између 30 и 45 година.

Подршка Београђана европским интеграцијама је нижа од просека за Србију, бар када се данас представљени резултати упореде са истраживањем Канцеларије за европске интеграције представљеним 8. јула ове године, које је показало да би се 53 одсто изјаснило за чланство у ЕУ, 24 одсто против, 19 одсто не би гласало, а остали нису одговорили.

Директорка невладине организације Иницијатива младих за људска права Маја Мићић оценила је као забрињавајући податак да је велики број младих од 18 до 30 година или против уласка у ЕУ или не би уопште гласао на референдуму о чланству Србије у Еу.

Она је истакла да је главни узрок апатије младих генерација образовни систем који није пружио довољно информација о европским интеграцијама.

Аутори истраживања су оценили као позитиван резултат чињеницу да 58 одсто грађана престонице мисли да реформе треба спроводити због стварања боље Србије, док само 11 одсто њих сматра да су реформе услов за чланство у ЕУ.

Различити резултати кад је реч о могућем референдуму и општем мишљењу о европским интеграцијама указују на подељеност мишљења и велики степен конфузије у јавности, казао је на представљању истраживања директор београдске Агенције за европске интеграције Данко Рунић.

„У јавности превладавају страх од могућег референдума и перцепција да улазак у ЕУ значи одрицање од других националних интереса”, навео је Рунић.

Он је као најодговорније за лошу слику ЕУ међу Београђанима означио републичке власти које, како је навео, „поступају калкулантски, са оклевањем” због чега је процес евроинтеграција оптерећен дневнополитичким дешавањима.

Рунић је навео и да делимично објашњење неповољних резултата треба тражити и у околностима када је организована анкета.

Како је рекао, истраживање је спроведено од 10. августа до 10. октобра. То је период када је у Србији боравила немачка канцеларка Ангела Меркел, када је ескалирала криза на северу Косова и отказана геј парада, истакао је Рунић.

Скоро четвртина испитаника у истраживању за Београд сматра да Србија стицањем кандидата за чланство неће добити ништа добро, док економски развој земље очекује 17 одсто Београђана.

По мишљењу 14 одсто Београђана статус кандидата ће донети пуно бирократије, веће порезе и цене, док 15 одсто њих очекује да ће им омогућити бољи животни стандард и нова радна места.

Уласком у ЕУ, Србија ће, према оцени 22 одсто Београђана, изгубити суверенитет, док за 17 одсто њих чланство значи губитак националног и културног идентитета.

На питање шта отежава улазак Србије у ЕУ, 28 одсто анкетираних Београђана је одговорило да је то стално условљањање и уцене ЕУ према Србији, а готово 23 одсто верује да је даљи процес европских интеграција успорен због непризнавања независности Косова.

Да је домаће руководство најодговорније за отежано приступање сматра 18 одсто испитаника, а близу девет одсто је навело да је неспремност грађана Србије на промене главна кочница даљем процесу европских интеграција.

Ово је први пут да је Град Београд спровео истраживање о ставовима Београђана о Европској унији. Истразивање је рађено на репрезентативном узорку од 1700 испитаника у 17 градских општина, методом лице у лице.

 

Извор: Политика

Категорије:ДЕШАВА СЕ...