ДЕШАВА СЕ...

РЕСТРИКЦИЈА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ, ЈОШ ЈЕДАН ПЕРФИДАН ПОКУШАЈ ПРИТИСКА НА СРБЕ НА СЈЕВЕРУ КОСМЕТА.


И НЕСТАШИЦА СТРУЈЕ ПРИТИСАК НА СРБЕ СА СЕВЕРА !

24. 11. 2011.

Пред Србима на северу Косова је тешка зима и када је у питању безбедност, слобода кретања али и све чешће и све дуже рестрикције електричне енергије, оценио је председник Општине Звечан Драгиша Миловић.

Он је додао да су и са тим проблемима упознати представници међународних снага на Косову али је њихов одговор био да ће са ситуацијом упознати своје предпостављене.

-И то је јошједан у низу притисака да се интегришемо у албанске институције, рекао је Миловић и није искључио могућност да се све ово дешава пред наставак преговора Београда и Приштине у Бриселу. Север Косова струју добија само из правца Новог Пазара и те количине могу да подмире само половину потреба становника на северу покрајине,рекао је Миловић и додао да Албанци не дозвољавају да се струја пропусти из правца Ниша преко територије јужно од Ибра иако њима то нимало не шкоди.

Србија је вољна да нам да недостајућих 30 мегавата струје али је то немогуће преко јужног далековода., рекао је он и посетио да север Косова тренутно има само један далековод и не постоји друга могућност за снабдевање струјом.Ове године нема ни довољно воде у језеру Газиводе по је и то један од разлога што струје нема довољно, подсетио је Миловић. Он је апеловао на потрошаче да рационално троше стују и да схвате сву озбиљност ситуације у којој се север Косова налази. До ове године преко трафостанице у селу Валач код Звечана снабдевали су се и потрошачи из пећког округа али после изградње нове трафостанице јужно од Ибра за Исток и Пећ струја не мора да иде преко Валча.

Четири општине са севера Косова остале су у „прстену“ и са њима судбину деле само Албанци из неколико села у општинама Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић. На северу Косова свакодневно су на снази вишесатне рестрикције електричне енергије.

 

 

Извор: ТВ Мост


Категорије:ДЕШАВА СЕ...