ДЕШАВА СЕ...

БУЈАНОВАЦ ЈЕ ЦЕНТАР КРИЈУМЧАРA ИЛЕГАЛНЕ РОБЕ И МИГРАНАТА!


Бујановац центар кријумчара!

25. 11. 2011.

СТОП царина! Пратите нас! Контрола кријумчарења!

Ово упозорење исписивано црвеним флуоресцентним словима на монитору, који је постављен на џип Управе царина, читаву ноћ је 23. новембра светлуцало на путу дугом 60 километара кроз Грделичку клисуру. Ноћ је била хладна, магловита, са ситном кишом на моменте и са доста возила на друму. Одељење за сузбијање кријумчарења је у Грделичкој клисури и околним путевима од Бујановца према Владичином Хану и Врању поставило пет патрола својих цариника. Њихов задатак је био да увече од 18 часова до зоре 24. новембра врше царинску контролу возача и возила са сумњивим теретом. Разлог за то је било сазнање цариника да професионални кријумчари последњих месеци на овом правцу покушавају да илегално у централну Србију убаце велики број миграната, огромне количине јефтине гардеробе, меса сумњивог порекла и цигарете.

Док смо стајали у ноћној патроли на паркингу у селу Џеп, цариник Душан Поповић нам је објашњавао ситуацију на терену:

– Бујановац је центар кријумчара са југа Србије, који узимају илегалну робу и мигранте на Космету и одавде их комбијима пребацују у Врање, Ниш, Крагујевац, Београд, Панчево и Нови Сад. Ове године јако је развијен илегални промет гардеробе и текстила сумњивог порекла, који авионима и камионима из Турске и Кине стиже у Приштину и Гњилане. Та роба се у покрајини јефтино царини, потом прелази административну међу у Бујановцу, где се препакује у мања возила и пребацује на бувље пијаце и бутике по Србији – открио нам је цариник Душан Поповић.

У Бујановцу се илегалном трговином овим текстилом и гардеробом бави неколико група трговаца и неколико група кријумчара. Они из Бујановца крећу, обично по дебелом мраку иза поноћи магистралним путем поред Врања, али и заобилазним друмом преко Владичиног Хана. Патрола цариника их је спремно дочекала:
– Добро вече! Молим вас покажите лична и возачка документа, као и отпремнице за превоз робе!

Тридесет и седам пута су цариници у мраку, под светлима фарова и батеријских лампи, зауставили и прегледали различита возила, возаче и путнике. У комбију из Врања, који је возио хонорарни радник без налога фирме, пронађена су три Кинеза. Један је имао само неку згужвану фотокопију пасоша, а други Кинез није имао никаква документа.

– Ја сам случајно улетео у посао – правдао се возач. – Треба Кинезе са неким стварима да пребацим из Бујановца у Лесковац. Платили су 7.000 динара, а ја добијам 2.000 динара – испричао је узрујани возач.

Двојица Кинеза су пријављена полицији и истражном судији због покушаја фалсификовања и илегалног транспорта кроз Србију.

Негде пред зору на друму се појавио блатњави комби са четворо стиснутих путника на предњем седишту и гомилом текстилне робе, сложене до крова возила.

– Ми смо из Бујановца. Кренули смо на бувљу пијацу у Грделицу. Ово ми је стара роба из складишта. Купио сам је летос у Кикинди – правдао се возач Бесим, који је на комбију исписао име своје фирме „Левис“.
Цариници су само у једној бали пронашли 4.000 пари гаћица и још толико мајица и кошуља. Власник возила и гардеробе није имао ниједан легалан папир о пореклу ове робе. Ипак је галамио на царинике:
– Ово је пљачка! Имам фирму и све папире!

– Ови папири се не односе на ову робу господине. И издати су ко зна кад и ко зна за коју робу, али не за ову. Немате доказе о пореклу, куповини, царини и плаћеном порезу – одговорили су му цариници.

Сличну агресивност приликом одбране своје нелегалне имовине показао је и трговац, који себе назива Ћопа:

– Што контролишете мене са комбијем, што не хватате оне који шверцују шлеперима? Ја сам пошао на пијацу у Лесковац, тамо имам три тезге. Најбогатији сам човек у Бујановцу, имам тринаесторо деце и кућу – причао је Ћопа, чија се фирма зове „Бата“.

Како су оба трговца већ била евидентирана као возачи робе без порекла, локална полиција је са налогом извршила претрес њихових кућа и пронашла нове количине илегалног текстила.
– Нећу да вам отворим врата од свих просторија! Није све ово моја кућа – говорио је трговац Ћопа, и извео децу да стоје на хладном бетону и плачу. Око његове високе куће у Бујановцу окупило се на десетине радозналих комшија, који су изашли из дворишта, такође, великих и богатих кућа.

– Све су они ово направили од илегалне трговине гардеробом кроз Грделичку клисуру према Србији – проговорио је локални полицајац, показујући дречаво окречене виле.

Грделичка клисура је дуга четрдесетак километара и има два тунела. Постала је црна тачка на кријумчарској мапи Србије, јер су цариници на овој рути недавно открили и запленили 500 килограма македонске „гранд“ кафе, две тоне гардеробе, 1,5 тона меса, 500 боксова цигарета, чак 33 илегалца, које је превозио један човек из Раковице.

Кријумчар из Раковице је превозио људе у специјално тапацираном комбију, у коме је једно буре било нужник. За вожњу људи у смрдљивом комбију до Београда, дугу 380 километара, наплатио им је, како је признао, само 300 евра.

– Последњих година се кроз клисуру кријумчари и оружје крагујевачке „Заставе“, које се јефтино купује у Македонији из магацина бивше ЈНА и потом препродаје на Космету и централној Србији. Ако пиштољ „ЦЗ 99“ у Скопљу вреди 100 евра, он се на Космету пропродаје за 250 евра, док су аутомати и карабини много скупљи – открио нам је Дарко Филиповић, шеф интервентне царинске групе.

АКЦИЈА „ГРУДОБРАН“
УПРАВА царине је ноћну контролу у Грделичкој клисури назвала шифровано „Грудобран“. Операцију је водио шеф интервентне групе Дарко Филиповић: – Царина је набавила модерну опрему за скенирање и снимање свих возила и њихових товара. Наши цариници су завршили обуку у дирекцији америчке службе ДЕА у Румунији и оспособљени су за оперативан рад на свим теренима у Србији – каже Дарко Филиповић.

БОГАТА ЗАПЛЕНА
ЗА само једну ноћ у среду на четвртак петнаест цариника Одељења за сузбијање кријумчарења су у Грделичкој клисури открили једног илегалца, једног фалсификатора и десетак кријумчара текстила. Царинска патрола је запленила 15.000 комада гардеробе вредне 18.000 евра, 45.000 таблета лажних лекова и један комби.

Извор: Вечерње новости

Категорије:ДЕШАВА СЕ...