ДЕШАВА СЕ...

ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА: „ТРЕБА НАМ НОВИ СТРАТЕШКИ ПРАВАЦ.“


Разговор о чланству у ЕУ изгубио смисао!

27. 11. 2011.

Лидер Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница изјавио је да је разговор о чланству Србије у ЕУ изгубио смисао и да нови стратешки правац треба да буде економска сарадња са Унијом као и са другим државама.

Коштуница сматра да је вријеме за разговоре са ЕУ истекло када је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању којим се Србија сагласила са 22 државе ЕУ које су признале независност Косова.

Он је у интервјуу PRESS-у оцијенио да односи са ЕУ морају да буду редефинисани и због стања у самој Унији, због велике кризе, због које ће ЕУ сутра изгледати битно другачије него данас. Подсјетио је да се већ говори о њеном преуређењу и увођењу три лиге, гдје Србији не гине статус оне треће.

Добијање статуса кандидата за чланствио у ЕУ је круна од папира, послије чега тек треба добити датум преговора, рекао је Коштуница.

„Мислим да је из интерес западних сила кандидатура само средство већег притиска и уцене Србије како би завршили свој пројекат ‘независно Косово'“, рекао је лидер ДСС.

Коштуница сматра да доношењем уредби, којим реализује договорене закључке у дијалогу Београда и Приштине, влада Србије на мала врата прихвата и признаје институције Косова и њихове документе.

„А када потпишу договор о интегрисаном управљању границама фраза ‘никада нећемо признати Косово’ одлетиће као најмањи смоквин листић“, оцијенио је он.

Говорећи о могућим коалицијама Коштуница је рекао да ће се ДСС у разговорима са другим странкама руководити начелима своје политике. Он је напоменуо да му није стало до власти на коју је три пута долазио и са ње два пута добровољно одлазио већ до идеја и политике у коју верује.

 

 

Извор: Танјуг

Категорије:ДЕШАВА СЕ...