Балкан

ИТАЛИЈА: ПОЧЕО САСТАНАК ШЕСТОРКЕ ИЗ БиХ


ИТАЛИЈА: ПОЧЕО САСТАНАК ШЕСТОРКЕ ИЗ БИХ
27.11.2011.

ITALIJA SASTANAK

САРАЈЕВО – Представници шест водећих политичких странака у БиХ јутрос су у италијанском граду Каденабију започели разговоре са представницима ЕУ о усклађености Устава БиХ са европским стандардима.

Скупу присуствују Златко Лагумџија из СДП-а, Сулејман Тихић из СДА-а, Милорад Додик из СНСД-а, Младен Босић из СДС-а, Божо Љубић из ХДЗ 1990 и Драган Човић из ХДЗ БиХ. Скупу, поред политичких лидера БиХ, присуствују посланици немачког Бундестага, Европског парламента, те водећи представници Европске комисије. Разговоре је отворила директорка Фондације „Конрад Аденауер“ у БиХ Сабина Волкнер.

То је, како оцењују босански медији, нова прилика за постизање договора о формирању власти на државном нивоу, више од 13 месеци након одржавања општих избора.

И организатори најављу да ова манифестација има за циљ да политичким функционерима БиХ „пружи могућност да покушају заједнички да пронађу решења за проблеме земље”, као и да ће у фокусу разговора бити “основ парламентарног процеса реформи”.

Председник СНСД Милорад Додик изјавио је, међутим, уочи одласка у Каденаби, да о свим реформама, а нарочито формирању државне власти, морају одлучивати искључиво домаће снаге.

„Ми о томе можемо да причамо у БиХ и мислим да је непристојно о тим темама разговарати било где изван БиХ и додатно урушавати позицију саме БиХ. Без додатне сагласности свих у БиХ, без мешања са стране, немогуће је обезбедити политички живот и егзистенцију БиХ“, сматра Додик.

Свој допринос разговорима даће и правни експерти Европског суда за људска права, Савета Европе и Венецијанске комисије.

Међу најављеним представницима Европске уније су известилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак, шеф Делегације ЕУ у БиХ Питер Соренсен, председница Групе пријатеља БиХ у Европском парламенту Емина Бозкурт, а очекује се и потврда доласка директора Одељења за Русију, источну Европу и Западни Балкан, Европске службе спољних послова Мирослав Лајчак, који је раније био високи представник у БиХ.

ИЗВОР: Курир