Издаја

Ово нису преговори, ово је класична издаја. У преговарачком тиму морају бити људи од угледа, науке, струке, експерти, а у текућем дијалогу све је у рукама једног човека који у тишини и тами руши Устав РС и заокружује косовску независност признајући атрибуте државности, по диктату и уценама ЕУ и САД…


Марко Јакшић: Нећемо побећи са барикада

ПРАВДА| 18. новембар 2011. | 19:26

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Политика државе Србије је дневна политика без граница у попуштању када су у питању национални и државни интереси. У прилог томе говори одрицање од 15 одсто сопствене територије, чија се вредност на економском тржишту креће између 10.000 и 11.000 милијарди америчких долара. Београд нам поручује да је све то зарад бољег живота. Како можете боље да живите ако се одрекнете свог богатства – каже у интервјуу за „Правду“ Марко Јакшић.

Како коментаришете позив на разговор шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића, упућен председницима северних општина КиМ, у вези са предстојећом рундом преговора у текућем дијалогу са Приштином?

– То су више куртоазни разговори, који ништа неће променити. Председници општина желе да покажу да поштују позив своје државе. Истовремено, то ће бити прилика да председници општина јасно и гласно кажу оно што их обавезује, а то су заједнички ставови усвојени на заједничкој седници скупштина четири северне општине, који су у апсолутној супротности са понуђеним решењима кризе на северу КиМ. Досадашњи разговори Београда и Приштине показали су да више вреди веровати Едити Тахири него Бориславу Стефановићу, чија су досадашња излагања о дијалогу неистине у циљу обмањивања српске јавности. Оно чега се ми на северу КиМ бојимо, јесте да ћемо, поред држања барикада на административним прелазима, условљени резултатима његових преговора, морати да чувамо трафостанице, репетиторе и базне станице мобилне телефоније од Албанаца.

Које је решење за излаз из кризе на северу?

– Ово нису преговори, ово је класична издаја. У преговарачком тиму морају бити људи од угледа, науке, струке, експерти, а у текућем дијалогу све је у рукама једног човека који у тишини и тами руши Устав РС и заокружује косовску независност признајући атрибуте државности, по диктату и уценама ЕУ и САД. Излаз из ове ситуације јесте прекид преговора који се обављају под покровитељством главних промотера косовске независности ЕУ и САД и враћање истих у оквире СБ УН. Отказивање гостопримства Еулексу који је овде дошао зарад успостављања самопрокламоване „Републике Косово“, имплементацијом Ахтисаријевог плана. Све приче о статусном и нестатусном Ахтисаријевом плану не постоје, постоји Ахтисаријев план један и једини, који у преводу значи независно Косово. Косово без помоћи Србије не може да буде држава. Дакле, формирање једне националне владе, која ће јачати институције српске државе, која ће се борити на сваком месту и на сваком кораку ометати настајање државе на сопственој територији, која ће се борити а неће смањивати своју територију, животни, историјски и економски простор због „бољег живота“.

Кога видите у тој националној влади?

– Свакако не постојећу владајућу коалицију, која је на парчиће правила такозвано независно Косово, у име „проевропских снага“, као ни болну и апсолутну подршку Ивице Дачића таквој анационалној и антисрпској политици на КиМ, имајући у виду да је у предизборној кампањи најављивао да ће да ратује за КиМ, а онда због голе власти постављао границе између јужне српске покрајине и уже Србије. Нова национална влада ће бити резултат грађана који су политички зрели да препознају и направе прави избор, имајући у виду проблеме са којима се свакодневно сусрећу.

Срби са барикада поручују да су одлучни и да неће ни по коју цену одустати.

– Срби су вољни да после 12 година не попусте. Постоји слога и јака политичка воља да се издржи. Живимо у време економске кризе и никоме не пада на памет да бежи одавде и да се потуца по колективним центрима. Имали смо горе и теже тренутке, па смо издржали, преживели и опстали. Нажалост, први пут за противника имамо сопствену државу, која зарад виртуелног уласка у неке политичке опције жртвује свој простор. Гарант наше мирне и праведне борбе за слободу, која нема цену, јесте подршка 70 одсто грађана Србије. Избори су на видику, последњи датум је за пет месеци, а ми толико можемо да издржимо. Доласком нове власти, сви штетни договори ће бити поништени, почев од печата, царина, возачких дозвола и свега осталог, и кренуће се у одлучну борбу за повратак КиМ у саставу Србије. Политичко клатно у свету нам иде на руку. Неће проћи ни десет година, а КиМ ће поново бити у саставу Србије, као што је и било.

Како коментаришете захтев Срба за руско држављанство?

– Овај захтев долази од Срба из централног Косова и његову позадину чини пре свега тежак и бесперспективан живот Срба на том простором, који сматрају да ће им руско држављанство пружити много бољу заштиту и вратити слободу. То је израз очаја косметских Срба, који се може поредити са положајем Срба на овим просторима пре 150 година, када су калуђери манастира Високи Дечани говорили да је то време када су живи завидели мртвима.

Снежана Симић

Руско-српски манастир

Ви сте из Ибарског Колашина, да ли је тачно да су житељи Зубиног Потока поклонили Руској цркви више хектара земље за изградњу руско-српског манастира и да сте и ви један од дародаваца?

– Прошле године су мештани општине Зубин Поток поклонили више од 20 хектара своје земље Руској цркви за изградњу руско-српског манастира, који би показао блискост и слогу и сарадњу два народа и две цркве. Идеја је да се манастир посвети руском конзулу Григорију Шчепановичу Шчербину, који је пре више од 100 година положио свој живот за опстанак Срба на овим просторима. Подршка за изградњу овог манастира постоји у круговима Руске православне цркве у Београду. Реализација ове идеје и иницијативе је у рукама Епархије рашко-призренске, односно владике Теодосија, на чији се благослов чека.