Издаја

ОВО ЈЕ ИЗЈАВИО- И ЈОШ ЈЕ НА СЛОБОДИ!?


Драган Веселинов: Војводина и Србија су две земље

недеља, 27 новембар 2011 13:46

Нови Сад – Професор ФПН у Београду Драган Веселинов изјавио је да Војводина треба да добије статус републике и да о томе треба да се распише референдум.

„Скупштина Војводине може сутра да распише референдум. Влада Војводине треба да заузме став, да увек када се нападне елемент државности покрајине, а и општине имају елементе државности, да се дигне степен захтева за Војводину“, рекао је Веселинов на трибини невладине организације Војвођански клуб.

Према његовим речима, Војводина и Србија су две земље.

„Свака земља треба да има свој назив, а заједнички назив за обе нека се измисли. Порез на промет и царине наши су, а из тога ћемо се договорити о заједничким трошковима“, поручио је Веселинов, који је био министар у Влади Србије у време премијера Зорана Ђинђића.

Он је оценио да би више од 50 одсто Срба у Војводини, као и велика већина осталих националних заједница, подржала референдум о томе да ли Војводина треба да буде република.

„У Војводини постоји расположење за следећи корак, а елита ћути. Војводини је потребна нова партија, партија референдума која зна шта је циљ – Војводина република“, казао је Веселинов.

Он је оценио да је идеја аутономне Војводине унутар Србије „исцрпљена“ и додао да је готово сто година откако је Војводина ушла у заједницу са Србијом довољан доказ за то.

„Сада нам ову бедну и цркнуту аутономију нападају. Нападају и заставу Војводине и грб. Криво им је што грб садржи три грба, Срема, Баната и Бачке из 1848. Бесмислено је да Војводина нема химну. Ко забрањује влади Војводине да распише конкурс за химну? ‘Гробари’, навијачи Партизана, имају химну, предузећа имају заставе“, навео је Веселинов.

Он је оценио да у Србији влада „манијакални страх од самосталности Војводине“.

„Србија никада неће дати Војводини аутономију са законодавном и извршном влашћу“, рекао је Веселинов.

(Бета)