ДЕШАВА СЕ...

ПО ТРЕЋИ ПУТ НАЦИСТИ ПОКУШАВАЈУ ДА ЗАВЛАДАЈУ СРБИЈОМ!!!


Берлин жели контролу над Београдом!!!

26. 11. 2011.

Немачка неће подржати напоре Србије у процесу стицања кандидата за улазак у ЕУ, јер Београд није остварио резултате у дијалогу са Приштином. Један од главних разлога јесте и жеља Немачке да, као тренутно најмоћнија земља ЕУ, контролише Србију, тврди извор „Правде“.

– Проблем је то што Немачка нема контролу над Београдом, а Косово контролише од 1999. године. Берлин, предвођен Штефаном Филеом, европским комесаром, лобира против Србије да се одлука о додељивању статуса кандидата Србији одложи до даљег. Немачка и Француска, који су највећи кочничари, још пре објављивања мишљења ЕК 12. октобра усагласиле су заједнички став, који је подржала и Велика Британија, а са којим је упознато државно руководство Србије – каже наш извор.

Милан Пајевић, сарадник ИСАК фонда, рекао је да Немачка од српских власти очекује рад на односима Београда и Приштине.

– Очекују се конкретни резултати у слободном кретању људи, признавању универзитетских диплома, печатима, катастру и матичним књигама. Други ниво, где се тек очекују први резултати, јесу питања о којима се још није дискутовало у овим преговорима, а то су енергија и телекомуникације. Од Србије се очекује и да покаже озбиљну намеру да се бави питањима која су у вези са севером Косова, укључујући „паралелне структуре“. Није могуће да Србија добије статус кандидата уз постојање барикада на северу КиМ, јер то није у складу с европским вредностима.

Ласло Варга, председник скупштинског Одбора за европске интеграције, рекао је да није неприродно да је ЕК више благонаклона од оних који се налазе у процесу одлучивања, као што су то државе чланице.

– ЕК је написала да је услов наставак дијалога и примена договореног. Зато никога не треба да чуди да државе чланице инсистирају на примени споразума без икаквог изузетка. Бојим се да, с наше стране, консензус о примени договора не постоји, тако да су велике шансе да 9. децембра не добијемо кандидатуру – рекао је Варга.

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек рекла је да је наставак дијалога Београда и Приштине донео разочаравајуће резултате.

– Регионална сарадња и добросуседски односи један су од принципа ЕУ. Позивам Савет ЕУ и шефове држава и влада, који ће 9. децембра одлучивати о кандидатском статусу Србије, да погледају да ли ће договори постигнути у дијалогу бити примењени. Неки од њих још могу бити имплементирани до тог датума. Сада је све у рукама власти у Србији – рекла је Луначек.

Немци блокирају и Црну Гору!

Иако су генерално за то да Црна Гора у децембру добије датум за почетак приступних преговора са Европском унијом, немачки посланици траже да се Црна Гора строго придржава правила игре. Они су, како преносе подгорички медији, немачкој влади предложили, али и тражили од ње да гарантује да ће сваки корак Подгорице унапред бити условљен јасним критеријумима, као и да јој се прави што мање уступака.

 

 

Извор: Правда

Категорије:ДЕШАВА СЕ...