ДЕШАВА СЕ...

ХЕЈСТИНГС: ОПАСНЕ ТЕНЗИЈЕ НА ПАЦИФИКУ, ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ПОЧИЊЕ СУКОБОМ АМЕРА И КИНЕ


ТЕНЗИЈЕ НА ПАЦИФИКУ

РАТ ПОЧИЊЕ СУКОБОМ КИНЕ И САД
27.11.2011.
Натегнути односи између Пекинга и Вашингтона могу да угрозе мир у свету, тврде аналитичари

KINA I AMERIKA

ЊУЈОРК – Сукоб суперсила у Пацифику.
Ако трећи светски рат почне, покренуће га сукоб између Америке и Кине, тврди британски новинар и историчар Макс Хејстингс у чланку објављеном у Дејли мејлу. Он наводи да кинеска економија и војна машинерија расту из дана у дан, а да као одговор на то Америка шаље трупе у њену близину, у Аустралију. Хејстинг стога упозорава да ескалација напетости између две суперсиле може да угрози мир у свету.

* Пола века доминације

У последњих 58 година, од краја Корејског рата 1953, Америка је, упркос поразу у Вијетнаму, стратешки доминирала у Индо-Пацифичком региону. Ситуација се ођедном променила. Кина, упоредо с растом економске снаге, увећава и војну моћ, од чега страхује Вашингтон.

Кинеска морнарица врло брзо се развија, а поседује носаче авиона и софистициране ракетне системе. Та земља не крије намеру да влада Јужним кинеским морем, богатим нафтом.

Америка не може да се помири са чињеницом да су њене базе у западном Пацифику угрожене због кинеских ракета. То је разлог што су САД прошле недеље направиле историјски споразум са Аустралијом, у којој ће сместити 2.500 својих маринаца како би били ближе Јужном кинеском мору. Чак је и у Аустралији то окарактерисано као провокација.

Ове године Кина није дозволила америчким морнаричким пловилима да пристану у њеној луци, а у јануару је одабрала време посете секретара одбране САД да свету представи свој први борбени авион са стелт (невидљивом) технологијом Ј-20.

Хакери болна тачка

Још једна спорна тачка између Кине и САД је Тајван. Кина га види као своју територију, док САД подржавају његову независност. Такође, Кина одбија да наметне Ирану нове санкције и противи се санкцијама и војној интервенцији у Сирији, што се коси са тежњама САД. Поврх свега, Америци смета што Кина има добро утренирану и развијену мрежу хакера, која је у више наврата успела да уђе у америчке системе, што представља својеврсну опасност за САД.

ИЗВОР: КУРИР

1 reply »