ДЕШАВА СЕ...

МОРА РУС ДА КАЖЕ КАД НЕЋЕ ОНАЈ КО ТРЕБА!!!


ЧУРКИН О ДРСКИМ ПРОВОКАЦИЈАМА АЛБАНАЦА!

29. 11. 2011.

Током сахране Сава Мојсића Албанци са друге стране приређивали забаву са веома гласном музиком, навео Виталиј Чуркин.

Једностране активности Приштине на северу Косова су неприхватљиве, а међународна заједница није у стању да ни после 12 година обезбеди сигуран живот једној од страна, рекао је вечерас амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин.

„Позиција Русије је да не признаје једнострану независност Косова, а Резолуција 1244 је међународни оквир за решавање проблема Косова и региона“, рекао је Чуркин на седници Савета безбедности посвећеној Косову. Чуркин је рекао да су „неки од последњих инцидената на Косову били веома дрски“, попут онога од 9. Новембра када је група Албанаца из аутоматског оружја пуцала на групу Срба од којих је један касније преминуо „а током сахране Албанци су са друге стране приређивали забаву са веома гласном музиком“.

Говорећи о улози Кфора, Чуркин је рекао да Кфор и даље примењује изненадне нападе што може да се избегне „уколико би се усредсредили, не на уклањање блокада, већ на то шта су бојазни грађана, што им је и мандат“.“Они наводе да су наводно деловали да би обезбедили слободу кретања, што је замена теза.

Према Резолуцији 1244, Косово је специјална територија у Србији. Употреба силе нити је статусно неутрална, нити је у складу са њиховим мандатом“, навео је Чуркин. Руски амбасадор затражио је истрагу рада међународних институција на Косову и запитао како је могуће да после 12 година међународна заједница није у стању да обезбеди сигуран живот једној од страна у конфликту.
Чуркин је затражио „пуну и објективну истрагу под окриљем УН о трговини људским органа на Косову“ и изразио забринутост Русије због тога што кључни сведоци у том процесу брзо буду убијени на Косову. Он је навео да нема гаранција за безбедност повратника на Косово и додао да разуме забринутост Српске православне цркве „због тога што је НАТО предао на чување српских светиња косовској полицији“.

„Верујемо да Савет безбедности УН мора да пошаље свима на Косову јасан сигнал да морају да се уздрже од насиља и да наставе дијалог“, рекао је Чуркин и додао да УНМИК мора да промовише мирно решење косовског конфликта. Кинески амбасадор Ли Баодонг рекао је да је његова земља веома забринута због ситуације на Косову и позвао обе стране да предузму мере да се смањи напетост и спречи нова ескалација насиља.

„Надамо се да ће Кфор и Еулекс играти кључну улогу у смиривању тензија. Ситуација на Косову одражава се на стабилност на Балкану“, рекао је Ли Баодонг. Амбасадор Кине нагласио је да је Резолуција 1244 важна правна основа за решавање проблема на Косову.
„Веома смо забринути због нелегалне трговине људским органима на Косову. Забринутост Србије за тај случај је оправдана. Ми подржавамо истрагу о тим случцајевима. Сматрамо да тиме треба да се бави УНМИК и да УНМИК треба да задржи кључну улогу у стабилизацији прилика на Балкану“, казао је амбасадор Ли Баодонг.

Амбасадор Индије при УН Хардеп Синг Пури поздравио је напоре Еулекса о наводима о трговини органима и рекао да Индија подржава предлог за стварање механизма који би имао подршку свих страна. Он је оценио да је ситуација на северу Косова бацила сенку на преговоре Београда и Приштине и додао да је број нерешених питања повезаних са статусом велики. Индијски амбасадор је позвао на наставак дијалога и уздржавање од једностраних потеза и примене силе.

 

Извор: Курир

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »

  1. Има ко хоће, уместо оних који неће, ових „наших“, који су и увреда србства и брука и срамота рода србскога и људскога, које дебело плаћамо а мазохистички их
    трпимо да нас зезају и вређају здрав мозак!

    Свиђа ми се