ДЕШАВА СЕ...

ВЕЛИКА АКЦИЈА КУРИРА – ВРАТИМО БЕСПЛАТНЕ УЖИНЕ! СРБИЈО, НАЂИ ПАРЕ ЗА ЂАКЕ


СРБИЈО, НАЂИ ПАРЕ ЗА ЂАКЕ

29.11.2011.

uzine
БЕОГРАД – Математика је проста!

Иницијативу нашег листа којом би се обезбедила бесплатна ужина за све основце у Србији многи подржавају: министри, опозиција, бизнисмени, градоначелници, економисти… Али још се нико није ухватио за џеп. Можда се плаше да неће бити новца. А новца мора да буде, јер је у питању наша будућност. Курир је направио рачуницу по којој се види да нису потребна велика средства за бесплатну ужину.

Вођени примером Општине Инђија, која годишње издвоји 14 милиона динара (или 135.333 евра) за ужину 3.236 ученика девет основних школа и предшколске установе, израчунали смо да је за око 600.000 основаца годишње потребно 26 милиона евра, односно 41,82 евра по детету.

Економиста Александар Стевановић сматра да није тешко уштедети толико новца.
– Новац за те сврхе могао би се издвојити само кад би се спречило расипање пара у здравственом фонду, пензионом фонду, образовном сектору, као и у јавним предузећима. Субвенције које држава одваја за стране инвеститоре су такође бесмислена ставка и представљају бачен новац – закључио је он.

Економиста Млађен Ковачевић сматра да је наша акција лако изводљива:
– Кад бисмо само преполовили кадар запослен у државној администрацији, лако бисте дошли до суме потребне за бесплатне ужине. Бољом контролом јавних набавки такође би се за кратко време набавио потребан новац.

А за ово имају паре!

► Трошкови ТВ преноса Скупштине – 80 милиона
► Трошкови за путовања посланика – 234 милиона
► Одржавање зграда Скупштине – 128 милиона
► Набавка вакцина против свињског грипа – 680 милиона
► Куповина 19 возила за превоз учесника парламентарне делегације ОЕБС – 32 милиона
► Штета коју је направио Миладин Ковачевић – 77 милиона

* Износи су изражени у динарима

3 replies »

  1. Дајте „просветним радницима“ деца нису важна, осим као средство уцене, таоци просветних радника које нема ко да ослободи, просветари траже више и више, намера им је племенита треба повећати просек плате и Србији кад се њихова плата дода онима што раде за око 10 000 динара и мање, са истим квалификацијама и способностма само племенитије душе, добије се висок просек који нас може да одведе у „Европу“ Љиљана Ћуић

    Свиђа ми се

  2. Сећам се… Када сам ја ишао у О.Ш. имао сам бесплатну ужину, давно је то било, почетком 90′ и мислим али нисам сигуран да је моја генерација основаца последња имала бесплатну ужину.
    Ово би морало да се спроведе у дело, поново да наши малишани имају ужину…
    Поздрављам ову акцију, акција која МОРА да се реализује.

    Свиђа ми се