ДЕШАВА СЕ...

СЕДНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ О КОСМЕТУ: РУСИЈА И КИНА – МОРА СЕ ПОШТОВАТИ ИНТЕГРИТЕТ И ТЕРИТОРИЈАЛНИ СУВЕРЕНИТЕТ СРБИЈЕ, ПРИШТИНА ХОЋЕ СИЛОМ ДА УКЛОНИ БАРИКАДЕ!!!


29.11.2011 20:17

УН: НЕМАЧКА ЧВРСТО ПОДРЖАЛА ТАДИЋЕВУ ПОЗИЦИЈУ ПРОТИВ КОСМЕТСКИХ СРБА!!!

Западне земље, Русија и Кина различито о Косову

Представници САД, Велике Британије, француске и Немачке позвали су данас на седници Савета безбедности УН на моментално уклањање барикада на северу Косова, док су представници Русије и Кине истакли да је потребно да се поштује интегритет и суверенитет Србије.
У Савету безбедности УН вечерас је одржана седница о Косову, на којој је министар спољних послова Србије Вук Јеремић затражио од СБ да унилатералне акције више не буду дозвољене, а сталне чланице оштро осудиле насиље, али и остале подељене око тога ко је за насиље одговоран.

Представник Немачке Петер Витиг поздравио је данашњи апел председника Србије Бориса Tадића политичким представницима Срба на северу Косова да учине све како би се прекинуле блокаде путева.
„Поздрављам јутрошњи позив председника Tадића људима на северу Косова да уклоне барикаде и да се уздрже од насиља. Експлицитно подржавамо тај позив председника Tадића“, рекао је Витиг.


Представница САД у Савету безбедности УН Розмари ди Карло рекла је да је насиље на северу Косова изазвало пар екстремиста, додавши да је њена земља и даље оптимиста по питању решавања проблема између Београда и Приштине.
Она је „позвала Владу Србије да сарађује са КФором и Еулексом на уклањању барикада и хапшењу осумњичених за криминал на северу Косова“.
Америчка амбасадорка је казала да је „Косово јединствено царинско тржиште и да због тога има право да контролише своје границе, оптуживши српске безбедносне структуре да се и даље нелегално налазе на северу Косова“.
Британски амбасадор у СБ УН Мајкл Tетам је најоштрије осудио, како је рекао, „нападе на КФор на Косову“, упутивши захтев да се одмах уклоне барикаде. Он је апеловао да се обнови дијалог између Београда и Приштине, рекавши да Велика Британија подржава европске интеграције Србије.
Сличне ставове су изнели и амбасадори Немачке и француске, с тим што је представник Париза у УН казао да су највеће жртве блокада на северу људи који живе на тим просторима.
„Организоване криминалне групе манипулишу ситуацијом и оне организују насиље“, оценио је амбасадор француске Жерар Аро.
Немачки амбасадор је рекао да су „насиље организовали Срби који демонстрирају“, затраживши да се на целој територији Косова и Метохије успостави пуна слобода кретања.
Он је казао и да Београд мора да спроведе договоре који су већ постигнути и да је то један од услова за добијање кандидатуре за чланство у ЕУ 9. децембра.
Сви амбасадори западних земаља су поздравили именовање Клинта Вилијамсона за шеФа тима који ће истраживати трговину људским органима на Косову.

Амбасадори Русије и Кине су, међутим, изнели дијаметрално супротне ставове од амбасадора западних земаља у вези са ситуацијом на Косову, оценивши да је Приштина одговорна за насиље на северу Косова.

Амбасадор Русије Виталиј Чуркин је рекао да став Москве о непризнавању једнострано проглашене независности Косова остаје непромењен и додао да су једностране акције које спроводи Приштина неприхватљиве. 
Насиље би било избегнуто да КФор није покушао насилно да уклони барикаде, већ да је утицао на власти у Приштини да не користе силу, нагласио је амбасадор Чуркин. 
Он је затражио да се истраже сви инциденти где је КФор употребио силу на Косову и подсетио на убиство једног Србина 9. новембра у Косовској Митровици које још није разрешено.
Напетост и даље постоји због намере Приштине да силом успостави контролу над просторима где живе Срби, указао је руски амбасадор.
Чуркин је затражио и да се темељно испита случај трговине људским органима на Косову, додавши да сведоци за ратне злочине на Косову немају заштиту.

Амбасадор Кине је нагласио да се мора поштовати интегритет и територијални суверенитет Србије, заложивши се за дијалог као решење косовске кризе.
Он је изразио забринутост због случаја трговине људским органима на Косову, рекавши да влада у Пекингу захтева пуну и непристрасну истрагу.
Представници Колумбије, Бразила, Јужне АФрике и Босне и Херцеговине су се такође заложили за дијалог између Београда и Приштине као једино могуће решење.

На седници је представљен редовни тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна у коме је он изразио забринутост због погоршања безбедносне ситуације на Косову, истичући да се број насилних инцидената против српског становништва повећао након покушаја косовских власти да успоставе контролу на административним прелазима на северу покрајине.

Јеремић: Барикаде се не смеју насилно уклањати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је вечерас у Нјујорку да барикаде (на северу Косова) “нису ни у чијем интересу, али да се не смеју насилно уклањати”.

Он је, затраживши поново реч на крају седнице Савета безбедности УН о Косову, рекао да ће Србија наставити да позива на мир и безбедност, и заложио се за дијалог као решење проблема.

Јеремић се осврнуо и на термин „паралелне институције“ како су неки од учесника на седници Савета безбедности УН назвали српске институције на северу Косова, рекавши да то нису паралелне већ једине институције на тим просторима.

ШеФ српске дипломатије је подсетио и на ситуацију када Албанци током власти Слободана Милошевића нису имали поверење у српске институције, па су правили своје.

“Данас косовски Срби немају никакво поверење у институције Косова и то треба узети у обзир”, нагласио је Јеремић.

Поводом апела да Србија прихвати Ахтисаријев план, Јеремић је рекао да он није у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и да нема подршку тог тела, што је више пута на седницама потврђено.

Политичка етикеција на Савету безбедности

Етикеција које су се у свом обраћању придржавали амбасадори чланица Савета безбедности УН на вечерашњој седници о ситуацији на Косову била је у приличном складу са односом њихових земаља према питању Косова.
Tако су амбасадори САД и Велике Британије, Розмари ди Карло и Мајкл Tетам, на почетку својих говора прво поздравили приштинског представника Енвера Хоџаја, рекавши да је он „министар спољних послова Косова“, па онда шеФа српске дипломатије Вука Јеремића.
За разлику од њих, амбасадор Француске је прво поздравио министра Јеремића, па онда Хоџаја, за кога је грешком рекао да је министар спољних послова Албаније.

Немачки представник Петер Витиг је такође прво поздравио министра Јеремића, као и његов руски колега Виталиј Чуркин, који Хоџаја није назвао „министром спољних послова“.

Исто су поступили и представници Кине, БиХ и Бразила, који су прво поздравили Јеремића као министра спољних послова Србије и Хоџаја, обративши му се само именом.

ИЗВОР: ТАНЈУГ