ДЕШАВА СЕ...

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ ПРОТЕСТОВАЛО ЗБОГ НАПАДА КФОРА НА СРБСКЕ НОВИНАРЕ!


Протест због напада Кфора на српске новинаре

30.11.2011. 17:04

jagnjenica-rojters7_f

Припадници Кфора су у Јагњеници са раздаљине од 20 метара гуменим мецима пуцали у групу од десетак извештача и сниматеља српских редакција

Удружење новинара Србије (УНС) протестовало је данас због тога што војници Кфора користе силу против репортера српских редакција који на северу Косова у тешким условима обављају професионалне новинарске задатке.

Припадници Кфора су у Јагњеници са раздаљине од 20 метара гуменим мецима пуцали у групу од десетак извештача и сниматеља српских редакција

У саопштењу, УНС је навео да су „припадници Кфора у уторак око 16 сати у Јагњеници са раздаљине од 20 метара гуменим мецима пуцали у групу од десетак извештача и сниматеља српских редакција, иако им је морало бити јасно да је реч о новинарима на радном задатку“. Према УНС-у, то се десило одмах након што је Кфор испалио неколико патрона сузавца на локалне Србе који су постављали нову барикаду у Јагњеници.

„Чим се ситуација рашчистила, група новинара у којој су били репортери дневних листова Прес и Курир, као и сниматељи више београдских телевизија, пришла је да сними нову барикаду“, навео је УНС и додао да су их војници Кфора засули гуменим мецима без икаквог упозорења. Нико од новинара није повређен, наводи се у саопштењу и додаје да су погођена два локална српска цивила који су бежали заједно са новинарима.

УНС је оценио да је Кфор употребио непотребну и непропорционалну силу против новинара и навео да ће тражити и од међународних организација за заштиту новинара да протестују због тога што Кфор угрожава животе новинара.

Извор: Вести