ДЕШАВА СЕ...

СЛАВИША РИСТИЋ: СРБИ СА КОСМЕТА НЕ ПРИХВАТАЈУ ДА БУДУ ЦИЈЕНА ЗА УЛАЗАК СРБИЈЕ У ЕУ!!!


ЈАГЊЕНИЦА: БАРИКАДЕ ДОК ТО БУДЕ ПОТРЕБНО!!!

01. 12. 1918.

Предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је данас да ће грађани остати на барикадама све док то буде потребно али да то није једини начин борбе Срба са сјевера Косова и да ће бити и других видова ненасилног отпора.

„Све зависи од Кфора, ми ћемо тражити рјешења а народ ће остати на барикадама све док буде потребно“, казао је Ристић након разговора са комендантом Кфора за везе пуковником Адолфом Конрадом, који је дошао да обиђе место гдје је уклоњена барикада код Јагњенице у близини Зубиног Потока.

Ристић је наговијестио да у овом тренутку за Србе није прихватљиво постављање контролног пункта у Јагњеници и оцијенио да барикаде нису проблем већ да су оне „средство борбе српског народа за опстанак и неулазак у тзв. косовске институције“.

„Главни проблем је покушај да народ одустане да се бори за опстанак. Такву поруку смо добијали цијелог љета од представника међународне заједнице а сад она стиже и из Београда“, рекао је Ристић.

Он је оценио да су захтјеви Срба потпуно јасни и да се тражи потпуна и безусловна слобода кретања свих грађана на путу Зубин Поток – Звечан.

Он је додао да Срби поштују Кфор, да су спремни разговоре, али да од њих траже да поштују свој мандат и не учествују у акцијама које за циљ имају да се сјевер Косова интегрише у институције назависног Косова.

„Рјешење мора бити одрживо а не да опет изазове постављање нових барикада“, рекао је Ристић.

Он је додао да Срби са сјевера Косова немају ништа против уласка Србије у ЕУ али не могу да прихвате да цијена за то буде њихов нестанак са тих простора.

„Не можемо да прихватимо да живимо у тзв. независном Косову, да прихватимо држављанство непостојеће државе како би Србија ушла у ЕУ“, казао је он.

Према Ристићевим ријечима договорено је да се сутра у 10 сати у општини Зубин Поток наставе разговори са представницима Кфора и то са аустријским официром који је у понедељак командовао операцијом укљањања барикаде у Јагњеници.

Официр Кфора који је данас разговарао са Ристићем, како је саопштено, нема мандат да одлучује ни да даје изјаве, а о разговору ће обавестити своје претпостављене у команди Кфора.

У Јагњеници је мирно. Стотинак Срба дежура поред ватре коју су запалили. Војници Кфора, такође, дежурају на месту гдје је до понедељка стајала барикада.

Извор: ТВ Мост

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

2 replies »

 1. Браћо и сестре,

  Нема вама ништа без вас. А све преко тога је чист ћар. Сва мирна средства која примените су легитимна и легална.
  Ви се бирите за голи опстанак на својим огњиштима. Избор форми и средстава отпора је искључиво ваш и у функцији је опстанка.
  Срби из УЖАС-е су на вашој страни. И не само Срби. А што нема масовније помоћи у новцу и присуству на барикадама, то је само зато што се свако у свом јаду забавио, што је одавно остао без посла, или што стрепи за посао, или што је ушао у дебели минус код банака, што нема новаца да дође до Јагњенице и осталих прелаза…
  Немојте се деморалисати због одбијања пријема у руско држављанство као колективног чина. Може то и треба то појединачно.
  Можда је и проглашење Српско-руске Републике северно Косово један од начина осигурања опстанка.
  НЕК ВАМ ЈЕ БОГ У ПОМОЋИ!

  Свиђа ми се