ДЕШАВА СЕ...

ВЕКА: Ако Срби напусте Косово, напустиће сами себе. Србија ће постати колонија без идентитета и културе, а то је онда крај


Марилина Века: Срби, не напуштајте Косово

2. ДЕЦЕМБАР 2011. | 19:40

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Марилина Века је новинар и писац. Од 1999. године бави се ситуацијом на Балкану, са посебним освртом на патње Срба на Косову и Метохији, реализујући братимљење између школа „Бранко Радичевић“ из Цернице са Косова и школе Е де Филипо из Рима, као и другим активностима солидарности са српским енклавама. Њена последња књига „Вучје срце“ говори о стравичном крају отетих Срба у медицинским логорима смрти. Кад је сазнала да су Срби на барикадама, спаковала се и придружила им се.

– Нису барикаде илегалне, илегална је република Косово. Мислим да у свету веома мало људи зна о барикадама, чак мислим да и у Србији мало људи зна о барикадама. Сматрам да са Србима постоји велики проблем у комуникацији – тврди Марилина Века.

Колико се у Италији зна о барикадама и о борби Срба на Косову за своја права?

– Ништа, апсолутно ништа.

Били сте са српским народом на барикадама. Какве ћете поруке пренети свом народу кад се вратите у домовину?

– Вратићу се у Рим и покушати да наставим вашу борбу. Сматрам да је борба Срба на северу легитимна и да не треба да напусте Косово. Ако Срби напусте Косово, напустиће сами себе. Србија ће постати колонија без идентитета и културе, а то је онда крај. Надам се да ће се битка наставити.

ИЗВОР: ПРАВДА