ДЕШАВА СЕ...

СРБИ СА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ РАЗМИШЉАЈУ О РЕФЕРЕНДУМУ О (НЕ)ПРИХВАТАЊУ ИНСТИТУЦИЈА ТЗВ. НЕЗАВИСНОГ КОСОВА!


Срби са севера КиМ хоће референдум!!!

02. 12. 2011.

Срби са севера Косова и Метохије размишљају о референдуму о (не)прихватању институција тзв. независног Косова.

Ристић: То неће бити изјашњавање о независности севера, ми немамо од кога да се отцепљујемо.

Упркос позиву председника Србије Бориса Тадића да Срби на северу Косова и Метохије уклоне барикаде то се још није десило. О томе ће у току следеће недеље на заједничкој седници разговарати и одборници четири општине са севера Косова и Метохије и, како кажу, јединствено договорити шта треба даље чинити.

– Народ на северу Косова и Метохије остаје на свим барикадама као и протеклих месеци. Не само због последње акције Кфора у Јагњеници већ да би спречио инсталирање такозваних косовских институција на северу Покрајине, каже председник општине Зубин Поток Славиша Ристић и додаје да „барикаде нису проблем, већ су проблем претње Србима да одустану од борбе за остваривање својих права“.
– Сви који мисле да ће Срби прихватити да живе у тзв. независном Косову морају да схвате да то никада нећемо прихватити – рекао је Ристић и као једну од могућности навео расписивање референдума за косметске Србе са питањем „да ли ћете прихватити институције тзв. независног Косова“.

– То не треба да буде референдум о независности севера Косова, о отцепљењу, јер ми немамо разлога да се отцепљујемо или припајамо било коме. Ми смо део Србије, морамо да поштујемо државу Србију и њене законе али очекујемо и од Србије да поштује наше право да се боримо за останак у нашој држави – рекао је Ристић.

Наоружани војници Кфора распоређени на оклопним транспортерима, аутобусима и камионима на којима су до понедељка Срби држали барикаду у Јагњеници, са једне и стотинак Срба окупљених поред ватре са друге стране и даље су слика вишемјесечне драме на северу Косова и Метохије. Први са пушкама у рукама чекају команду „да крену у акцију рушења барикада“ а други се надају да ће им неко званично из Београда рећи шта тачно да раде. Јер, све што се од њих тражи поручено им је преко новина и телевизије, па, како кажу, не знају шта их тачно чека ако послушају такве позиве.

У међувремену, разговори председника општине Зубин Поток Славише Ристића са командантом немачко – аустријске јединице која је извела акцију на Јагњеници, Францом Пиркером и шефом за везу Адолфом Конрадом, завршен је без конкретног решења. Сложили су се да се „мирним путем траже решења и наставе преговори о изласку из кризе у том селу“, што код локалних Срба изазива страх јер после сваког таквог обећања Кфора уследиле би њихове једностране акције.

– Разговарали смо о предлозима за ослобађање пута Звечан – Зубин Поток на раскрсници у месту Јагњеница. Кфор жели да направи контролни пункт за селективну контролу возила у потрази за оружјем. Немамо ништа против таквог предлога али не прихватамо пункт на том месту – рекао је после састанка Славиша Ристић. Он је додао да по том предлогу, Кфор не би контролисао аутобусе, санитетска возила и слично, него у оквиру свог мандата возила у потрази за оружјем.

– Договорили смо се да се наредних дана састанемо са новим предлозима о присуству Кфора у овом делу и да тај састанак одржимо у селу Јагњеница у присуству мештана – рекао је Ристић и додао да је суштина договора да покушамо да дођемо до мирног решења и да се избегне сваки евентуални сукоб војника и народа.

НИСМО ПРОТИВ ЕУ

Нико међу Србима на Косову и Метохији нема ништа притив уласка Србије у ЕУ али ако за то треба да буде цена наш нестанак са ових простора, ако морамо да изгубимо породице, земљу, куће, то не можемо да прихватимо – каже Ристић.

КФОР: ОХРАБРУЈУЋА ИЗЈАВА

Изјава председника Србије Бориса Тадића везана за ситуацију на северу Косова и Метохије и уклањање барикада је охрабрујућа и предлог је који би могао много да помогне у отклањању тензија, оценио је Кфор. У саопштењу Кфора се наводи да би Кфор желио да овај позитиван предлог има и стварну примену на терену.

– Ово је идеална прилика да Србија покаже да је предлог искрен тако што ће спровести речи у дела. То значи да би Србија могла директно да уклони барикаде на српској страни административне линије код Брњака и Јариња, што може урадити без проблема – каже се у саопштењу.

Извор: Вечерње новости