Балкан

БОРКО ПРИЗНАО – И „ОБЕЋАО“ ДА ЋЕ „БИТИ ТАКО ДОБАР“ И СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ДАТИ НА УВИД ДОКУМЕНТЕ – ПРВО ПОТПИСУЈУ ПА ОНДА ПОКАЗУЈУ ОНИМА КОЈЕ СУ ТРЕБАЛИ ДА ПИТАЈУ ДА ЛИ БИЛО ШТА ПОТПИСИВАТИ !?!!?


Постигнут договор о административним прелазима

 03.12.2011 12:55

БРИСЕЛ – ШеФ београдског преговарачког тима Борислав СтеФановић потврдио је данас да је у дијалогу са Приштином постигнут договор о интегрисаној контроли прелаза на Косову.

СтеФановић је на конФеренцији за новинаре у мисији Србије при ЕУ рекао да је након синоћњег завршетка разговора”, када је изјавио да договор није постигнут, београдска делегација у међувремену добила гаранције и детаље у вези са прелазима.

„Ми нисмо изазвали забуну, синоћ није било договора, али смо у међувремену добили гаранције и детаље у вези са прелазима тако да сада могу да кажем да је договор постигнут и ступиће на снагу када га усвоје надлежни државни органи и када примена буде могућа”, рекао је СтеФановић.
Договор се, како је прецизирао, односи на интегрисану контролу прелаза који ће бити јединствени што значи да ће постојати само један контролни пункт, а на том пункту биће српска полиција, царина, чиновници Еулекса, косовски полицајци и косовски царински сведоци који ће обављати Функцију посматрача.
СтеФановић је напоменуо да је овим споразумом спољнополитичка позиција Србије ојачана уочи одлуке о кандидатури Србије идуће недеље.
У тексту споразума у који је Танјуг имао увид каже се да ће припадници Еулекса имати извршне Функцију на два прелаза, што је у складу са њиховом мандатом. Еулекс ће имати примат, а косовски сведоци ће бити посматрачи.
СтеФановић је такође нагласио да ће супротно ставовима Приштине прелази 1 и 31 (Јариње и Брњак) имати посебан статус јер на осталима Еулекс нема извршну Функцију.
„Наши органи ће радити као на Рудници“, рекао је СтеФановић, мислећи при том на контролни пункт који се налази на територији централне Србије пре административне линије.
Према његовим речима, царински сведоци неће имати извршна овлашћења.
„Овим решењем потврђени су државност и у пуној мери су испостовани наш Устав и резолуција 1244“, рекао је он.
СтеФановић је објаснио да овај договор не покрива Фискалне и приходовне аранжмане тако да Приштина неће моћи да га злоупотреби и да кроз њега спроводи своју пореску политику.
„Приликом постизања овог договора водили смо рачуна о ситуацији на терену што значи да грађани који користе наше таблице и документе не могу због тога бити малтретирани и кажњавани“, навео је шеФ београдског тима.
Као посебан успех у овом споразуму СтеФановић је истакао да ће се наши полицајци и Финасијски службеници врати на Косово и тамо вршити своју Функцију што је у складу са Резолуцијом 1244.
На јединственим прелазима, додао је он, неће бити никаквих државних обележја на чему је Приштина покушала да инсистира.
Како је објаснио СтеФановић, главни проблем током досадашњег тока разговора био је покушај Приштине да наметне потврду државне границе и симбола али је у томе онемогућена.
„Концепт интегрисаног управљања прелазима је наш предлог а не Приштине или ЕУ“, напоменуо је он.
СтеФановић је рекао да се морало водити рачуна о реалној ситуацији на терену у која је погоршана једностраним потезима Приштине након постизања договора о царинским печатима.
„Било је нужно да се вратимо дијалогу и нађемо заједничко решење и у томе смо и успели. Сада остаје да државни органи донесу неопходне одлуке како би се овај споразум спровео”, казао је СтеФановић.
Он је додао да ће Скупштини и надлежним одборима бити достављен цео текст споразума тако да ће „као и до сада све бити транспарентно“.
Према речима СтеФановића, што се тиче регионалном представљања Приштине, иако су две делегације у ранијим рундама значајно приближиле став, по том питању засад нема договора.
Према његовим речима, разговори ће се наставити следеће недеље путем видео линка.

ИЗВОР – ТАНЈУГ

1 reply »

  1. Uskoro ce beogradske bandere biti ukrasene zutima . Jaoj sto ce beograd izgledati lepo kad se sve bandere okite . Upsssssssssssssss tadic ide u evropu auuuuuuuuuuuu. Rekao sam da ce slobodu doneti svim Srbima Srbi sa Kosova i Metohije .Budala nezna da su ga iskoristili i vec je bacen kao najprljavija krpa u djubre 2 metra ispod zemlje . Bio je najveci siromah a sada najbogatiji u svetu . E to nemoze jer niko ne prihvata huligane lopove kriminalce bandite veleizdajnike spijune auuuuuuuuuu otsvirali su zajedno sa njimeeeeeeeeeeeeeeee auuuuuu pa taci koliko je miliona evra dao Borku Tadicu Covicu i ostaloj mafiji a evrici od prodaje Srbskih unutrasnjih organa . Svi ste gotovi mi vas vec vidim na bandere http://www.youtube.com/watch?v=z7JnQNZjPbg

    Свиђа ми се