ДЕШАВА СЕ...

ПОСЛИЈЕ ТАДИЋЕВОГ ПОЗИВА ЗА СКЛАЊАЊЕ БАРИКАДА СРБИ ЈУЖНО ОД ИБРА ЖИВЕ У НЕИЗВЈЕСНОСТИ И СТРАХУ ОД ОДМАЗДЕ БАЛИСТА!!!


Срби са КиМ: Албанци нам спремају одмазду!!!

3. 12. 2011.

После позива председника Бориса Тадића Србима да уклоне барикаде с магистралних путева по северу Косова, Срби јужно од Ибра, посебно они запослени у српским институцијама, налазе се у потпуној неизвесности и страху од могуће „одмазде“ Албанаца.

Одборници измештене српске градске општине Приштина, са седиштем у Грачаници, одбацили су вештачко наметање поделе Косова на његов северни и јужни део, као и савет да се на прелазима Јариње и Брњак инсталирају царински прелази. Срби централног Косова сматрају се делом државе Србије, наводе одборници.

У том смислу истичу да за њих не постоји квазидржава Косово и њене институције, јер су силом наметнуте. Због тога упозоравају сународнике на северу Косова да, поучени искуством Срба јужно од Ибра, ни по коју цену не прихвате границе на прелазима Јариње и Брњак. Одборници предлажу да заједнички, са колегама са севера Косова, наступају према Влади Србије и такозваним Косовским и међународним институцијама и организацијама, како би се оснажио јединствени српски фронт отпора према насилној „интеграцији у косовско друштво“.

Слично мишљење деле и Срби у Косовском поморављу.

Начелник округа Драган Николић, илуструјући ситуацију у којој се нашло српско становништво у општинама Косовска Каменица, Гњилане, Косовска Витина и Ново Брдо, каже: „Осећамо се као јагње пред клање.“

– Схватили смо да фиктивно постоје српске институције и да за неки дан треба очекивати званичну одлуку да не постојимо и да се сналазимо како сами знамо и умемо. Не знам шта људима да кажем. Сви контакти са одговорнима у Министарству за КиМ су прекинути. Живимо као у магли и једноставно не знам шта нам доноси дан а камоли ноћ – каже он.

Председник општине Косовска Витина Сретко Спасић, огорчен на свеукупну политику заборавности, или политику гурања у чељусти косовских институција, у име својих грађана каже да је страх заиста присутан на сваком кораку.

– Живели смо у уверењу да држава стоји иза нас. Плашим се да ће та погубна одлука да Европа нема алтернативу бити мотив више за то да исељавање, о чему маштају Албанци, добије на замаху. Људи су се претворили у уво. Ослушкују шта ради комшија и рекло би се једном душом дишу, јер се ником не свиђа да буде последњи у колони, каже он, уз образложење да ће, уколико држава под хитно не пошаље јасну поруку, Косовско поморавље остати без српског становништва.

– Људи више не виде будућност, нити имају мотива да планирају опстанак под влашћу Албанаца у саставу Независне државе Косово – каже Спасић, док Николић прихватајући делимичну одговорност и своју и својих сународника због спавања на туђим ушима у протеклих 12 година додаје да је апел председника Тадића долио кап уља на ватру.

– Плашим се и за себе и за своју породицу, и за све нас у Поморављу, а и како и не бих кад уз прекид сарадње с којим смо суочени свакодневно стижу претње да ће Косовска полиција кренути у акцију затварања српских институција – каже Николић.

У име просветних радника и ђака Економско-трговинске школе из Гњилана, њен директор Миодраг Јовановић, који тврди да је једини директор који уз плату из Србије не прима плату и из буџета Косова, каже да је страх родитеља и ђака достигао тачку кључања.

– Нити знам шта да посаветујем ђацима, нити шта да кажем родитељима. И једни и други питају шта ће бити с нама. Једино што понављам јесте то да ће српске школе остати, али не морам да напомињем да је све више мојих колега који потписују уговоре с косовским министарством просвете и науке и на тај начин доводе у питање наш даљи опстанак – каже Јовановић.

Просвета на ивици егзистенције

Према речима Миодрага Јовановића, просвета у Поморављу налази се на ивици егзистенције. Наиме, Срби у Поморављу, како они који попут Јовановића, Спасића, стриктно поштују законе Србије, тако и они који су ушли у косовске институције, сматрају да уколико Влада Србије не задржи свој систем образовања и васпитања, на Косову неће остати ниједног Србина.

Извор: Правда

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »