ДЕШАВА СЕ...

УНС: КФОР је дошао на Косово и Метохију ради успостављења реда и мира, а не ради наметања нових граница


Саопштење књижевника о КиМ

Удружења књижевника Србије   | 03.12.2011.

Остаје нам нада, као последња у зачараним умовима, да се Србија полако буди из жутог сна? Да ли се то интелигенција Србије пренула, видећемо у наступајућој Новој 2012. години. Фебруара 1962. године Милић од Мачве(http://album.cirilica-beograd.rs/picture.php?/1758/category/Milic_Stankovic ) је био скоро сам, а данашњи писци ваљда нису остали сами?

Саопштење књижевника о КиМ

САОПШТЕЊЕ О ДОГАЂАЈИМА

НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
 
Удружење књижевника Србије  са великом забринутошћу прати догађаје на северном делу Косова и Метохије – свакодневни раст тензија, које могу довести до несагледивих последица. Ми, србски писци, апелујемо на све који могу утицати да се заштите грађани који се грчевито боре за очување своје смобитности на простору који им је одувек припадао.
Подсећамо да је у оваквим данима јединство преко потребно, јер различите поруке које долазе од страначких првака уносе конфузију у ионако неизвесну ситуацију у којој се барикаде у једном тренутку сматрају легитимним демократским изражавањем воље народа,  а у другом  актом побуне. НАРОДУ БИ ТРЕБАЛО ОМОГУЋИТИ ДА СЕ САМ ОПРЕДЕЛИ ГДЕ ЋЕ ЖИВЕТИ А ИСТРАЈАВАЊЕ НА БАРИКАДАМА ВЕЋ ПУНА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ДОВОЉНО ГОВОРИ.
Политичка воља не би смела бити испред  живота, реалности на терену, како се то поводом Косова и Метохије истиче. Реалност је да Срби са севера Косова и Метохије не желе да буду отцепљени од  своје државе  Србије и за то се боре гандијевски, на једино могући начин – голим животима бранећи своје родно тло, месецима даноноћно, без предаха, по влази и зими, угрожавајући сопствене животе.
Такође подсећамо да је  КФОР дошао на Косово и Метохију ради успостављења реда и мира, а не ради наметања нових граница, и да његове активности треба да се одвијају у оквиру статусне неутралности.
Позивамо све представнике сукобљених страна да дијалогом пронађу решења која би била обострано прихватљива те  би у том случају и потреба за барикадама била излишна.

У Београду,  2. децембра 2011.
УПРАВНИ ОДБОР

УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

И УПРАВНИ ОДБОР КЊИЖЊЕВНОГ ДРУШТВА

КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

извор: