Балкан

ИСТРАЖИВАЊЕ ФРАНЦУСКОГ НОВИНАРА – РИКАРДО М. ГИА: КАКО ЈЕ ЗАТАШКАНА ТРГОВИНА ОРГАНИМА НА КОСОВУ (1)


ИСТРАЖИВАЊЕ ФРАНЦУСКОГ НОВИНАРА – РИКАРДО М. ГИА: КАКО ЈЕ ЗАТАШКАНА ТРГОВИНА ОРГАНИМА НА КОСОВУ (1)
уторак, 06 децембар 2011 22:45

Чини да постоји покушај заташкавања афере да би се заштитили не само лидери Косова већ и одређени међународни званичници?

rikardo_m_gia_kolИзвори блиски истрази о трговини органима на Косову, тврде да ЕУЛЕКС, полицијска и правосудна мисија Европске уније на Косову, није испитала кључног сведока Манфреда Ернста Бера. Ради се о берлинском урологу, правом власнику клинике Медикус, који се не налази на листи сведока судског процеса у Приштини. Франсоаз Ламбер, портпарол ЕУЛЕКС-а, одбила је да потврди или да демантује ову информацију. „Не желимо да дамо даље коментаре, али можемо да вам кажемо да господин Бер није осумњичен“, одговорила је она.

СУДСКИ ПРОЦЕС МЕДИКУСА

Медикус, приватна клиника која се налази на периферији Приштине, затвориле су надлежне власти у новембру 2008. године, када су се појавиле озбиљне сумње о илегалним трансплатацијама органа. Истрага је поново покренута када је на граници ухапшен Јилман Алтун, млади Турчин од 24 године који није могао да се укрца у авион у Истанбулу због озбиљних здравствених проблема због извађеног бубрега.

Према истраживачима, немачки, израелски, канадски и пољски пацијенти били су спремни да плате чак 90.000 евра за бубрег. Међутим, даваоци из сиромашних земаља Источне Европе и Централне Азије добијали су мање од 10.000 евра.

Јавни тужилац ЕУ Џонатан Рејтел подигао је оптужницу против девет особа у овој афери. Луфти Дервиши и његов син Арбен, кључне особе у овој истрази, добили су подршку утицајних косовских политичара. Али има и других славних оптуженика: Дритон Јилта, бивши службеник ОЕБС на Косову, Илир Речај, бивши министар здравља Косова, Хајдина Сокол, Ислам Битићи и Дула Сулејман, анестезиолози у клиници Медикус, те Моше Харел, осумњичен као израелски посредник.

И на крају, Јусуф Ерсин Сонмез, турски хирург који је био предмет других истрага због наводне умешаности у трговини другим органима, познат под надимком Доктор Лешинар и Доктор Франкенштајн. Наиме, јавни тужилац у Истанбулу је за њега тражио казну од 171 годину затвора. Током каријере Сонмез је био хапшен бар шест пута, али је увек ослобађан.

Израелски хирург Заки Шапира и један други лекар Турчин Кенан Демиркол спомињу се у оптужници јавног тужиоца Рејтела као „сведоци пред оптужницом“. Клиника Медикус је добила дозволу за деловање у кардиологији, али не и у урологији, упркос многим захтевима које је слао Дервиши од 2003. године.

ДЕРВИШИ, ТАЧИ И „ЖУТА КУЋА“

Луфти Дервиши, професор на Приштинском универзитету од 1982. године и званични власник клинике Медикус, важан је савезник премијера Косова Хашима Тачија, такође је председник Демократске партије Косова. Према речима Франсиса Мандое, бившег тужиоца ЕУЛЕКС и садашњег заменика тужиоца за борбу протиф мафије у Риму, пријатељство између Тачија и Дервишија старијег је датума.

Породица Дервиши угостила је Тачија у свом дому када је његова кућа била мета атентата. Неколико година касније Луфти Дервиши је Тачију поклонио стан који се налази изнад његове куће у Приштини. Не заборавимо да је Тачи био политички лидер Ослободилачке војске Косова. До 1998. године амерички Стејт дипартмент је класификовао ОВК као терористичку организацију. Годину дана касније албански борци су постали међу најближим савезницима Вашингтона на Балкану.

За време НАТО бомбардовања Срби и они који су сарађивали са Београдом нису били једине жртве ОВК. Насиље је чињено и против политичких и војних ривала ФАРК, албанске групе отпора блиске Ибрахиму Ругови као и унутар дисидентских делова ОВК.

Луфти Дервиши је често виђан у близини „Жуте куће“, објашњава Франсис Мандоа. Међународни истраживачи сматрају да је „Жута кућа“ био тајни затвор под контролом снага ОВК где су „Срби и Албанци били тестирани на компатибилност органа пре трансплатације“, наставља Мандоа.

Према описима које је дало више сведока, „Жута кућа“ је смештена на пољопривредном имању близу Бурела, на северу Албаније, недалеко од Призрена, другог града по величини на Косову. У то време је призренска регија била под контролом ОВК, на чијем челу је био Тачи. Клиника Медикус се прво налазила у Призрену, сматра тужилац Мандоа, који ипак наглашава да истраживачи нису успели да нађу ниједан доказ који би потврдио исказе сведока о присуству Девишија у близини „Жуте куће“.

После рата немачки војници КФОР-а су преузели контролу над призренским регионом. Двоје европских посланика Немци Бернт Поселт и Дорис Пак осудили су извештај Савета Европе у којем бивши швајцарски тужилац Дик Марти открива трговину органима на Косову. Марти је тврдио да је трговина почела вађењем органа затвореницима које је заробила и убијала ОВК и потом се наставила у клиници Медикус са даваоцима који су долазили из сиромашних европских земаља и из Азије.

Прошлог марта ово двоје немачких посланика ЕУ испричали су ирским новинама „Ајриш Тајмс“ да Марти није имао никаквих конкретних доказа на затвореном састанку Комисије за иностране послове Европског парламента. Дорис Пак је додала да је „најмање 90 одсто“ посланика оштро критиковало Мартијев извештај.

Што се тиче италијанског посланика ЕУ Пина Арлакија, он је дао потпуно супротну верзију догађаја. „Пак и Поселт су оптужили Мартија веома слабим аргументима“, тврди Арлаки, „али је већина посланика, укључујући и мене, одобрила извештај Савета Европе.“

ДЕРВИШИ ПРОТИВ ДР БЕРА

Холандске новине „Брајт Магазин“ нашле су доказе о томе да је Дервиши примио чак три милиона евра од познатог берлинског уролога Манфреда Ернста Бера. Они су се одавно познавали: Дервиши је студирао и радио у Немачкој са др Бером. Адвокат Луфтија Дервиша Лин Слатенгрен изјавио је да његов клијент управља извесном количином некретнина на Косову у име доктора Бера. Инвестиција се показала као профитабилна и Бер му је предложио да отвори клинику. Од тог тренутка верзије које дају Бер и Дервиши се разликују.

Лин Слатенгрен тврди да је Манфред Бер уложио три милиона евра и да је директно учествовао у бирању лекара који би вршили хируршке захвате у клиници Медикус. А др Бер је изјавио новинарима да није дао Дервишију више од 300.000 евра и да није имао никакву улогу у запошљавању медицинског особља клинике.

Извор близак истрази који је тражио да остане анониман тврди да немачки уролог никада није био осумњичен за било шта нити је био под истрагом. Његово име се не појављује на листи сведока и није био испитан о улози у клиници Медикус.

„Требало је да истрага испита Манфреда Бера и да одреди да ли је био умешан у незаконите активности“, објашњава Лоренс Марзук, главни уредник „Приштина Инсајт“, јединих новина на енглеском језику на Косову. „Мислио сам да су га испитали после разговора које сам водио са ЕУЛЕКС-ом. Ако то није случај, онда то покреће узнемирујућа питања о квалитету истраге“, каже Марзук.

ЕУЛЕКС, МИСИЈА У ВРТЛОГУ

ЕУЛЕКС је највећа мисија ЕУ у иностранству што се тиче особља и средстава. Екипа коју чине полицајци и судије има више од 3 000 особа, од којих су 2.000 међународне природе а 1.250 њих су са Косова. Команда мисије поверена је француском генералу Гзавијеу Бу Де Марнаку.

Теоретски гледано, ЕУЛЕКС ради под контролом УНМИК-а, привремене административне мисије УН на Косову. У стварности ЕУЛЕКС је заменила УНМИК откако је постављена у децембру 2008. године а њен шеф није генерални секретар УН, већ Кетрин Ештон, висока представница ЕУ за спољне послове и одбрану.

„УНМИК је оставио за собом једно тешко наслеђе“, подсећа Алберто Пердука, који је био задужен за судство у ЕУЛЕКС-у до 2010. а данас је помоћни тужилац у Торину. „ЕУЛЕКС је добио хиљаде случајева од којих је 1.200 било повезано са ратним злочинима. То је количина која би паралисала било коју тужилачку службу“, објашњава Пердука. Покушавајући да остане незапажена, мисија ЕУЛЕКС је поново покренула истраге и оптужила главне политичаре и њихове сараднике.

„Наш задатак је био да повратимо примат права у једном крајње крхком међународном окружењу захваљујући постепеном учешћу локалних институција“, објашњава овај судија. Међутим, судски систем на Косову, који је изложен снажном застрашивању власти, се релативно противио директним бављењем најтежим случајевима.

ЕУЛЕКС такође штити покајника Назима Блаку, бившег члана ШИК-а, тајне службе Тачијеве Демократске партије Косова. ШИК данас званично више не постоји, али је и даље активна. Блака је признао да је учествовао у више убистава и да је водио више илегалних акција против противника Тачијеве странке.

Судски процеси који су покренути против моћних људи, попут Фатмира Лимаја, Рамуша Харадинаја и Луфтија Дервишија сигурно нису привукле симпатије косовске влада и опозиције. С друге стране, многи грађани Косова су незадовољни јер сматрају да ЕУЛЕКС не иде довољно далеко у борби против организованог криминала. Националисти Покрета за самоопредељење су најжешћи противници европске мисије на Косову.

ЕУЛЕКС је такође наишао на јак отпор током истраге о трговини органима после НАТО бомбардовања 1999. године. Дик Марти, извештач Савета Европе, и Карла Дел Понте, бивша председница Међународног кривичног суда која је прва јавно поменула трговину органима 2008. године, жалили су се на недостатак одговарајућег програма заштите сведока и на недостатак званичног мандата који би омогућио да се истрага води на територији Албаније.

ИСТРАЖИВАТИ НА КОСОВУ, НЕМОГУЋА МИСИЈА?

Алберто Пердука тврди да је немогуће заштитити сведоке на Косову на одговарајући начин због мале косовске територије и њеног социјалног ткива које се базира на породичним везама. „Међународна сарадња је од суштинске важности“, тврди тужилац, и, „докле год друге државе не буду прихватиле да приме и заштите сведоке, истраге ће бити тешко изводљиве“. Међутим, „истраживати трговину органима није опција, то је дужност“, каже он, и, „ако Албанија и даље не понуди правну помоћ како би помогла ЕУЛЕКС-у да дође до наводних места злочина, истрага ће остати паралисана“.

Кредибилитет ЕУЛЕКС-а је још једном уздрман када је убијен кључни сведок „Афере Клечка“, у коју је умешан Фатмир Лимај, бивши министар транспорта, а данас посланик Тачијеве партије и бивши шеф ОВК. Агим Зогај је нађен обешен у Дуизбургу, у Немачкој, где је био послат да би био безбеднији.

Немачка полиција није сумњала у то да је овај човек боље познат под именом „Сведок икс“ извршио самоубиство. Званичну верзију је јавно мњење дочекало са скепсом. Породица Зогај криви ЕУЛЕКС за Агимову смрт и мисију сматра неспособном да ефикасно заштити сведоке.

Кредибилитет нове специјалне екипе ЕУЛЕКС-а која истражује трговину органима на Косову је данас доведен у питање. Амерички тужилац Џон Вилијамсон Клинтон је неочекивано именован да води ову истрагу. Вилијамсон је био на челу министарства правде на Косову између 2001. и 2002. године, када су УН управљале територијом. Био је задужен за контролу затвора и правног система Косова.

(Наставиће се)

Превод са француског за Нови Стандард Светлана МАКСОВИЋ

извор: standard.rs

1 reply »

  1. Nemacki urolog Manfredo Ber dao je Tadicu 15 miliona evra da se zataska sve oko kidnapovanje i vadjenje unutrasnjih organa Srbima . 15 miliona evra dobio je Tadic sa svojim saradnicima da skrene tok u pogresnom pravcu. Taci i ako je organizator svega ovog uhvatio je Tadica u kolo ali da Tadic mora da preda Kosovo i Metohiju u protivnom sve ce se otkriti i da za to Tadicu sledi smrtna kazna. Taci mu je rekao u skoplje na aerodromu da on ne brine za svoj zivot jer on vec zna da je mrtav . Svi znamo da su Tacijevi ludaci kidnapovali Srbe i prodavali ih u Bondstil za samo jednu hiljadu dolara . Mi znamo da je vlada Srbije umesana u vadjenje i prodaju unutrasnjih organa i zato moramo uhapsiti sve zlocince http://www.youtube.com/watch?v=9NiM2q1_t50&NR=1

    Свиђа ми се