ДЕШАВА СЕ...

У извјештају МУП-а РС наведено је да вехабијски покрет перманентно, све учесталије и бројније, дјелује у насељима 14 општина РС, углавном у подручјима Српске која граниче са ФБиХ…


Око Сребренице вехабије шетају у униформама

Datum: 06.12.2011 22:00
Autor: Eкипа Гласа Српске

СРЕБРЕНИЦA/ПРЊAВОР – Припадници вехабијског покрета на подручју Сребренице ходају наоружани и у униформама, док су у општинама Прњавор и Зворник вахабијске заједнице испоставе којима се диригује из Беча и Горње Маоче.

Сребреничанин српске националности, који не жели да му се наведе име, каже да на подручју ове општине има вехабија, али да се не крећу српским селима него искључиво користе путеве до Сућеске из Поточара преко Слатине.

Ловци

Прије неколико дана виђена су тројица наоружаних људи у маскирним униформама на путу из Сућеске према селу Кутузеро. Имали су браде и представили су се као ловци, иако је познато да ловци не смију да се крећу у таквим униформама – тврди он.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић каже да су људи у Сребреници уплашени.

– Позивам МУП РС и безбједносне агенције да дјелују превентивно како би се сачувала добра безбједносна ситуација и умањио страх и напетост који владају међу становницима Сребренице – каже Павловић.

Он је истакао да би надлежне безбједносне структуре требало да истраже и мјеста Шубин, Осат, Сједач и Јадар, гдје су примијећени људи који физички личе на вехабије.

Одборник у СО Сребреница Aлија Табаковић тврди да у Сребреници нема вехабија и да би МУП, ако има информацију о њиховом постојању, требало да наведе и имена.

У Сребреници и Братунцу на улицама могу се видјети особе које по изгледу и облачењу личе на вехабије.

У Гаљиповцима, приградском насељу општине Прњавор, мјештани кажу да вехабија има, али нико од њих не жели о томе да говори јавно. Члан Савјета мјесне заједнице који жели да остане анониман каже да „постоји најмање десетак људи који су запослени у Aустрији, а овдје у завичају покушавају да наметну нека своја вјерска правила“.

– Тако су недавно жељели да се на њихов начин обави једна џеназа (сахрана) у селу, али смо спријечили тај покушај – каже он и додаје да вехабије не долазе у мјесну џамију, али да се састају по кућама.

Мјештани села Лишња, удаљеног десетак километара од Прњавора, међутим, тврде да вехабија ту нема.

Централа Беч

Вехабија има и у зворничким селима Јусићи, Кула Град, Шепак, Шетићи и Каменица.

– Повезани су са лицима која су настањена у Горњој Маочи, а сједиште им је у Бечу одакле добијају новчану и техничку помоћ. Најчешће су „регрутовани“ из редова социјално угрожених младих и незапослених људи. Доста зворничких Бошњака не подржава њихове ставове, али из страха не смију да говоре – кажу мјештани.

Портпарол полиције МУП-а Тузланског кантона Изудин Шарић „Гласу Српске“ каже да у вехабијско село Горња Маоча новинарске екипе не могу ући без одобрења и полицијске пратње због великог безбједносног ризика.

Због истраге припадника Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) која још траје у том селу у вези са нападом вехабије Мевлида Јашаревића на америчку амбасаду у Сарајеву, тренутно је на снази потпуна забрана приступа Горњој Маочи.

– По наређењу главног тужиоца БиХ, новинарским екипама и осталим не дозвољава се приступ на подручје Горње Маоче – каже Шарић.

Он додаје да, и када та наредба није на снази, полиција због безбједности увијек прати новинарске екипе приликом посјете селу јер је било насртаја, вербалних пријетњи и истјеривања.

На теслићком подручју вехабије су најактивније у Подјезерима, селу из којег су Срби протјерани у протеклом рату и које данас већим дијелом припада ФБиХ. Срби који су се вратили причају да су преплашени и мало их јавно жели да говори о овом проблему. Кажу да им вехабије често дођу на кућни праг тражећи, наводно, одбјеглу стоку или ловачке псе.

И у селу Каменица често се виђају људи који начином одијевања подсјећају на вехабије. Срби који живе у близини овог села знају за вехабије у Каменици, али кажу да до сада нису имали проблема нити је било инцидената.

– Није пријатно сазнање да живиш у близини и да никад не знаш шта се може догодити – каже Марко Недић и додаје да би надлежне институције требало озбиљније да се позабаве овим.

У извјештају МУП-а РС наведено је да вехабијски покрет перманентно, све учесталије и бројније, дјелује у насељима 14 општина РС, углавном у подручјима Српске која граниче са ФБиХ.

Држава у држави

Изудин Шарић каже да није добро што постоји дио званичне територије ФБиХ и БиХ у којем грађани нису слободни или гдје новинари не могу да обављају свој посао.

– Наравно да то није добро, али тренутно је таква ситуација. Треба се надати да ће државни органи послије ове акције припадника SIPA предузети одређене кораке да се та ситуација у подручју Горње Маоче безбједносно стабилизује за све грађане нашег кантона и цијеле БиХ – закључио је Шарић.