БАРИКАДЕ

Е да, то што ти Председниче захтеваш од мене лично, да прихватим као косовски Србин, зарад твоје европске будућности, недам и нећу. Ето за инат. Онај исти српски, беспримерни, илузорни, бандоглави и безразложни инат. Живот моје породице и мој је једина ствар која нема алтернативу. Па ти види!


Писмо са Косова

9. децембар 2011. (srpskiorlovi.net)

Још увек смо сами. Сами у кући сами на улици сами у селу, граду, сами на Косову. Мислите да је лако. Па јесте. Човек се навикне на све што мора. А опет, глумимо да живимо нормалним животом. Глумимо да волимо своје животе, глумимо да волимо свог комшију који је пречесто тежак за поднети. Глумимо да нам се још увек живи, или бар животари. Схватили смо ваљда да је овај живот превише значајан, ма превише релативан да би коцкали сваки његов тренутак.

Знамо да нас нико неће. И они који су се клели у нас, сада помало ћуте. Ћутимо и ми. Уграби брате сваку прилику да поживиш дуже, лепше, срећније, ма само да се поживи. А живи смо. Ево ја пишем, значи шта ми фали. Још бих и да се жалим… Ма нећу, лако је мени. А шта би рекла деца у Сомалији, кажем себи, па опет ућутим… А шта да ја кажем свом детету…

А нисам у Сомалији, ја бре људи живим у Јевропи. Оној истој за коју су се наши дедови борили, канда. Прочитах негде да је неком несрећнику деда био четник, па вели његов унук јунак, „мој се деда борио за западну Србију и вредности запада.“ А опет мој је деда био комуниста, нажалост поштени па се немам каквим наследством похвалити, па опет шта ја да кажем. Док се његов деда давне четреспете борио за Стонсе, Елвиса, Мекдоналдс и наравно Обаму, мој се дедоња борио за Стаљина, Орвела руску степу и домаћи мраз.

А то што се онај кукавац Кнез српски Лазар борио за те исте европске вредности, то сад нема везе. Изгледа да јадан није био довољно модерних схватања те је нашу овоземаљску европску Србију заменио за ону небеску. Ово људи, на крају крајева, и није толико лоше. То би значило да ови наши косовски мученици, пострадали и настрадали, сада живе у небеској Србији која је ваљда члан Европске уније, па су опет напреднији од нас. Можда онај Кнез Лазар и није био толико блесав. Са паролом “Европа нема алтернативу” он је бар осигурао европску будућност за све наше покојнике па макар у небеској Србији. А кад ће наш Борис да достигне тај стандард…

И шта ја сад да се буним. Ми ето имамо савременог Лазара огледаног у лику нашег лепушкастог и савременог Бориса Тадића, који изгледа нема алтернативе. Или је има у Томи. Ма све ти је то исто. Макар мени са Косова. А навикао је тома партизановац, да не кажем гробар, да се одриче неодрицивог. Па ето одрекао се свог кума који је од њега направио политичара, а био је гробар. Па кажем, ако се већ одрекао кума, ко зна за каква је одрицања све спреман. А да, одрекао се и Младића а носио га је на мајци ко Че Гевару, али је на време схватио да му то неће донети власт, па сад на мајци носи Конузина и то врло дискретно, само кад је са Вучићем, онако у неглижеу.

А видиш, не знам да ли се и са Вучићем окумио, то више и не би била вест. Тома, Воја и наравно Вук су успели да појам кумства тотално банализују и униште, те допринесу колективном лудилу обезвредјивања кумства и традиционалне везе медју породицама. Не би ме чудило да сада понуди Конузину да му буде “Бест Ман” ето да би задовољио потребе истока и запада. Или чак није ни толико паметан већ само алав, јер би тога и сам већ требало да се сети.

А демократе су нам се обратиле са обртом, и то само зато што је реч преокрет већ закупила братја Вука и Чеде, нових гробара или ти европејским српским undertakers-има. Решио је Борис да нас обавести да треба да прихватимо З4 план или неће да нас буде. Ово је дефинитивно преокрет. Глуп сам и неинформисан па нисам знао да постоји неки З4 план за нас Косовце па морам да питам нашег премудрог Председника о чему се ради. Шта ће да нам се деси ако га не прихватимо. Јел ти то неко, Председниче, запретио да нас Срба више неће да буде на Косову па нам је ово узми или остави. Кажи ми човече, живим овде са трудном женом и дететом, па би ваљало да знам ако ће неко да нас етнички очисти или бар протера одавде, ваљало би да знам на време. А ако ће нас само протеривати, ваљало би да нам на време загрејеш тамо неку спортску халу, да се не злопатимо кад избегнемо. Моја жеља је она хала пионир, јер ми је некако победничка, али се не бих бунио ни против Арене. Да не буде да сам алав.

И није вас бре срамота да нам и ви поново просипате причу како је вама стало до нас. Па се ето, не позивате на косовску реторику из позиције злоупотребе, на штету нас Срба са Косова, који смо како и сами кажете, колатерална штета погрешне политике деведесетих. Ви сте практични за наше добро. Па вам је ето стало до историског помирења са косовским Албанцима, за ваше добро. На ту јефтину причу се ето ни Албанци не примају. Србија ће да призна Косово, како би ушла у овоземаљску Европу, а истовремено ће те ви да продајете плазму и јафу на косовско-европском тржишту, и опет ћемо ми Срби са Косова да будемо колатерална штета ваше овоземаљске политике. Али опет, ионако ћемо да се албанизујемо или да избегнемо у Србију, што је већа штета, али само зато што ће тржиште да вам се сузи за једно стотињак хиљада.

Дакле савет, како га ја простоумни раб Божији доживљавам, је да останемо и да прихватимо шта год да нам се нуди, а шта нам се нуди не знамо ни ми ни ви, ал опет бар ћемо да будемо тржиште. А ако избегнемо у Србију, или недај Боже Русију, онда ћемо само да будемо на терету вашем избегличком буџету или пак буџету Гаспром њефта. А можда је ово са руским држављанством била ваша идеја, с обзиром да не знам никог, ко зна неког, ко је на списку за Руско држављанство, па сте хтели да покажете како су Руси лажни српски пријатељи. Били сте у праву, ево признајем, пошто су нам уствари Американци прави пријатељи, да заденемо иницијативу да добијемо Америчко држављанство или бар Француско или Енглеско, јер за нас Србе са Косова живот нема алтернативу, и то никакву, али баш.

Е да, то што ти Председниче захтеваш од мене лично, да прихватим као косовски Србин, зарад твоје европске будућности, недам и нећу. Ето за инат. Онај исти српски, беспримерни, илузорни, бандоглави и безразложни инат. Живот моје породице и мој је једина ствар која нема алтернативу. Па ти види!

Аутор: Виктор Поповић