Балкан

Председник Комисије за нестала лица Србије Вељко Одаловић рекао је да га озбиљно брине што се у мртвачницама широм земаља бивше Југославије налази више од 5 000 тела која чекају да буду идентификована.


У мртвачницама широм региона 5.000 неидентификованих тела

09. 12. 2011. 17:10 Срна
lobanja

Одаловић је рекао да се у мртвачници у Приштини налази 400 неидентификованих тела, у Загребу више од 900, у Бањалуци 600, а у Тузли, Сарајеву и Високом око 2 000 тијела. 

„Та тијела још не могу бити идентификована, иако су породице жртава дале крв за ДНК анализу“, рекао је Одаловић на конференцији за новинаре, коју је поводом Међународног дана људских права организовала Координација српских удружења породица несталих са простора бивше Југославије.

Одаловић је рекао да трговина органима на Косову мора да добије епилог што пре и да се мора утврдити, ако су се ти злочин десили, где су посмртни остаци жртава.
Он је рекао да је озбиљно забринут јер од Приштине не стижу информације о потенцијалним гробницама српских жртава на Космету, као и због тога што се пред косовским судовима не води ниједан процес за отете.

Одаловић очекује да ће на прољеће бити завршена претрага локације Белаћевац, на Космету, за коју српску страна верује да крије тела убијених Срба. Напомињући да се у региону потражује још 14 000 несталих, он је навео да је нестао читав један мали град и да је проблем што у региону постоји само један потписан међудржавни споразум о несталим, и то Србије са Хрватском, док са БиХ такав споразум не постоји, а са Црном Гором се очекује ових дана.

Он је подсетио да је на списку несталих са Космета 1 799 особа, од чега Србија потражује 512, на ажурираном списку у Хрватској се води нестало 2 439 особа, од чега је више од 1 400 Срба, али постоји и стотине несталих Срба који још нису евидентирани на том списку, јер још нису о њима прикупљени сви подаци.

Одаловић је рекао да је проблем са Хрватском што се није приступило ексхумацији 1 380 познатих гробних места и додао да је недопустиво да нису ексхумирана гробна места у којима се још налазе српске жртве из “Бљеска“ и “Олује“.

Председница Удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије Наташа Шћепановић рекла је да су породице незадовољне што се, и поред обиља доказа и сведока, највећи број наредбодаваца и починилаца злочина не само налази на слободи, већ су често и у врху власти, одакле застрашују сведоке и прикривају злочине и “поново убијају већ убијене“.

Наводећи да су се породице жртава „наслушале лажних обећања“ у региону да ће починиоце стићи казна, Шћепановић је рекла да породице жртава траже и тражиће да буду пронађени сви нестали и расветљене њихове судбине, као и хитну непристрасну истрагу о трговини органима на Космету и северу Албаније под окриљем УН.

Породице траже и убрзане ексхумације и идентификације, процесуирање свих ратних злочина, сатисфакцију за породице жртава, односно репарацију за губитке и душевну бол, посебну заштиту сведока, и обележавање и одавање почасти жртвама киднаповања и убистава, као и спомен-обележје у Београду са именима и презименима свих страдалих и присилно несталих Срба током 90-их.
извор: Вести