ДЕШАВА СЕ...

НОВА ПОДВАЛА ИЗ ХОЛИВУДА!!! НОВИ ФИЛМ АНЂЕЛИНЕ ЏОЛИ ИЗАЗВАО ОГОРЧЕЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ!!!


ФИЛМ АНЂЕЛИНЕ ЏОЛИ ИЗАЗВАО ОГОРЧЕЊЕ У РС!!!

12. 12. 2011.

Српска удружења жртава протеклог рата затражиће да се редитељски првенац холивудске звезде Анђелине Џоли „У земљи крви и меда“ не приказује у биоскопима у РС!

Логораши из РС тврде да је Џолијева филм базирала на ЦНН – овој матрици о добрим и лошим односима у Босни, по којој је улога жртве резервисана за Бошњаке, док су Срби још једном приказани као злотвори, без обзира на све патње кроз које су прошли током четворогодишњег крвавог рата у Босни.
Представници српских удружења уверени су да је Џолијева подлегла бошњачким фалсификатима и лажима Хариса Силајџића и осталих „добошара“ Алије Изетбеговића о 70. 000 силованих Бошњакиња.

Они тврде да у то нема сумње јер се радња филма врти око судбине силоване Бошњакиње која је затворена у српском логору. Осим тога, хвалоспеви бошњачких удружења и комплименти које су Џолијевој упутиле Бакира Хасечић и остале бошњачке активисткиње наводе на закључак да је филм „У земљи крви и меда“ кројен по њиховој мери.
Наши саговорници указују и на чињеницу да су на претпремијеру филма у Сарајеву позвани искључиво представници бошњачких жртава рата, што јасно говори о томе да је редитељски деби Џолијеве својеврсни омаж страдању Бошњака, прављен по холивудској матрици, у којој се Срби, готово без изузетка, приказују у најгорем светлу.
Огорчен чињеницом да је Србима поново додељена улога главних негативаца, председник Удружења логораша РС Бранислав Дукић најављује да ће он и колеге из осталих удружења учинити све да се изборе за забрану приказивања филма у Српској.
– Нимало ме не изненађују изузетно позитивне реакције које је филм изазвао у Сарајеву. Представници бошњачких удружења одушевљени су Анђелининим филмом и да не бирају речи хвале на то како је Џолијева приказала ратна дешавања. Међутим, за разлику од Бошњака, ми нисмо ни позвани на претпремијеру филма у Сарајеву, што најбоље показује коме филм одговара – каже Дукић.
Он истиче да се на основу појединих секвенци које су доступне, али и саме радње, може закључити да се филм врти по већ виђеној матрици да су Срби главни кривци за све што се дешавало у рату.
– Због тога ћемо се свим силама потрудити да филм не буде приказан у РС, јер Анђелина, нажалост, није успела да се одупре утицају бошњачке пропаганде. Сама реакција бошњачких удружења и њихово одушевљење сведоче о томе каква је главна порука овог филма. Срби се поново терете да су искључиви кривци за рат, док се намерно гура под тепих чињеница шта су ти исти Срби доживели од тих наводних жртава. Ми логораши смо то најбоље осетили на својој кожи – поручује Дукић.

Филм Џолијеве благонаклоно нису дочекали ни представници водећих партија у Српској, који верују да је реч о поједностављеном виђењу ратних дешавања склапаном под утицајем општеприхваћене слике које влада у западним медијима.

Извршни секретар СНСД – а Рајко Васић сматра да сама чињеница да је филм наишао на неподељењу подршку бошњачких удружења довољно говори о томе да је и Џолијева режирала дело у којем се фалсификују и чињеница и карактер рата у Босни.

– Судећи по тим реакцијама, тај филм није чак ни једнострана истина, него класична антисрпска закаснела хистерија. Верујем, додуше, да је, са техничке стране гледано, добро упакован, али исто тако верујем да је заиста плагијат. Јер овде је само плагирана Силајџићева теза о масовном силовању Бошњакиња. Сетите се како је он годинама по свету лагао и гађао се цифрама о томе да су Срби у једном тренутку силовали 30. 000, у другом 40. 000, а онда се предомислио и догурао до приче о 70. 000 силованих муслиманки – каже Васић.

Посланик СДС – а Костадин Васић каже да не намерава да гледа филм.

И Васић верује да је реч о антисрпском делу, поготово што га толико хвале у Сарајеву.

– Свака част Анђелини што је помогла да се у Рогатици направи зграда за избеглице и распусти један колективни смештај. Због тога јој одајем признање, а што се тиче филма, одавно је у Холивуду за Србе резервисана улога лоших момака. Нека сними још пет таквих филмова ако ће помоћи да се распусти још пет колективних центара! Филм се одгледа, мало коментарише, а људима остане кров над главом за цео живот – поручује Васић.

Функционер ДНС – а Ново Грујић сматра да су само наивни могли да поверују да у том филму Срби неће бити приказани у негативном светлу.
– Нисам гледао филм, али сам уверен да нас је Анђелина добро „начепила“ и приказала као злотворе чим Бакира Хасечић и ликови попут ње на сва звона хвале филм. Вероватно ћу одгледати филм када стигне у бањалучке биоскопе само да задовољим знатижељу, али ми неће бити жао ни ако га пропустим – каже Грујић.

Директор „Бањалука филма“ Владо Љевар каже да још није познато кад и да ли ће уопште првенац Анђелине Џоли бити приказан у домаћим биоскопима, поготово што још није одржана ни његова америчка премијера, већ само претпремијерна пројекција у Њујорку. Он тврди да још није договорено приказивање филма у Српској, али сматра да би пре било каквог закључивања најпре требало погледати филм, па тек потом давати мишљење о његовом садржају.

– Тај филм, као и било који други, гледамо искључиво са економског становишта – ако буде довољно људи који буду желели да га гледају, ми ћемо га приказивати. И то је то! Међутим, мислим да би сви требало да се уздрже од било каквог суда о филму док га коначно не видимо – истиче Љевар.

Извор: Press online

Категорије:ДЕШАВА СЕ...