БАРИКАДЕ

РОГОЗИН: „можда би следећи пут требало да хуманитарну помоћ возимо на тенковима?


16.12.2011.

Dmitry_Rogozin

Дмитриј Рогозин, руски представник у НАТО, у интервјуу за телевизију РОССИЯ 24 после оштре критике између осталог је рекао: „Зато бисмо могли да се бавимо питањем, да ли кроз шалу, или већ збиља, можда би следећи пут требало да хуманитарну помоћ возимо на тенковима“..

Рогозин: сербское население в Косово приговорили к вымиранию

Водитељ: Са нама је на телефонској вези стални представник Русије при НАТО-у Дмитриј Рогозин. Дмитриј Олеговичу, добро вече.
Д.Р.: Добро вече
Водитељ: Реците нам, како оквалификовати радње косовских власти које спречавају доставу руске хуманитарне помоћи косовским Србима, са аспекта међународних правила и закона?
Д.Р.: Са аспекта међународних правила и закона ово је, укупно гледано, чисто самовлашће. Са политичког аспекта ово је покушај да се за Србе залупе последња врата на излазу ка светлости. Јер, шта се догодило: ми смо о томе много пута говорили. Оног момента када је призната независност такозване републике Косово, тог момента је запад стао на страну косовских Албанаца. И откинуо је од Србије њен саставни део. Косово је колевка српског народа. То је центар српских православних светиња. Али, залупивши врата те клопке, запад је заједно са Албанцима осудио на лагано одумирање Србе који живе пре свега на северу Косова. Управо тамо је председник Русије и упутио хуманитарну помоћ пошто су се Срби оданде обратили Русији са молбом да добију сваку врсту политичке помоћи, све до руског држављанства. Подсетићу да је потписано око педесет хиљада таквих захтева. У том смислу, покушај да се заустави наш конвој никако не одговара никаквим међународним законима, правилима и међународном хуманитарном праву уопште, то је чиста самовоља. То представља хуманитарни злочин.
Осим тога, желим да кажем да су радње које сада предузимају сада косовске власти у суштини реализује европска полиција, такозвана мисија ЕУЛЕКС, која се налази у Аутономној покрајини Косово. Такође морам да кажем да је данас председник Русије Дмитриј Анатољевич Медведев отпутовао у Брисел где ће сутра бити одржан самит Русије и Европске уније. Мислим да ће ова тема бити једна од главних у дискусији. Што се тиче натоваца, ја сам са њима већ био у контакту више пута, они су унапред били упозорени на то, да ће наш конвој проћи овуда. Рекли су ми да се они не мешају. И заиста, и наши дипломате који су допутовали из Београда на административну границу између Косова и осталог дела Србије, обратили су пажњу на то, да се КФОР, такозване Снаге за Косово за сада у ову ситуацију не мешају. Тако да и ми за сада немамо примедбе у односу на њих. Али европска полиција, представници Европске уније, фактички данас пребацују Косово у руке албанских снага које спречавају пролазак наше колоне. Ми између себе већ, мало у шали, мало и озбиљно, постављамо питање: да није боље да превозимо хуманитарну помоћ тенковима?
Водитељ: Шта Русија може да предузме и шта ће предузети како би деблокирала доставу наше хуманитарне помоћи?
Д.Р.: Ми, пре свега, не сматрамо да овде страна са којом треба преговарати може да буде Приштина, такозване косовске власти, ми те власти не признајемо као власти самосталне државе. Преговоре ћемо водити искључиво са присутним међународним организацијама. Као што сам већ рекао, ту су присутни представници НАТО-а и представници Европске уније. Они носе на савести признање Косова и они носе на савести признавање некадашњих бандита ОВК који су сада формирали полицијске јединице. Зато ћу још једном поновити – преговоре ћемо водити са онима које признајемо као реалне партнере за дијалог. То је, пре свега, Европска унија. Пошто ће сутра бити одржан састанак Европске уније и Европске комисије и шефа руске државе та тема ће бити издвојена као приоритет.
Водитељ: А, ако се ипак процес испоруке хуманитарне помоћи одужи, или се испостави да је испоруку немогуће извршити, како ће то утицати на развој ситуације на Косову и Метохији? Тамо је већ било неколико грађанских сукоба између Срба и Албанаца.
Д.Р.: Можете ли да замислите, колико су сада напрегнути нерви косовских Срба? Они, на жалост, данас не полажу наду у помоћ од Београда, који је себи дао задатак да што је пре могуће интегрише Србију у Европску унију, и то упорно чине, без обзира на протесте српског народа и протесте косовских Срба, који су препуштени сами себи. Тако да је једино у шта се они уздају данас – наша држава, наш народ, наша влада и наше власти. Мислим да руске власти апсолутно адекватно схватају насталу ситуацију. И не мислим, него знам да је тако. Издати су сви потребни налози да се изборимо за решење које одговара Русији. Како би наш конвој са хуманитарном помоћи стигао до оних којима је она безусловно потребна. То су свакако и пре свега косовски Срби и никако нису некакве такозване власти у Приштини које ми нисмо признали и нећемо признати све док постоји угњетавање и кршење законитих људских права српског становништва на Косову.

За Србски ФБРепортер превела Маја Тешић

Извор: http://www.vesti.ru/only_video.html?vid=383284

3 replies »

  1. svaka cast da je bar ovakav covek na celu nase drzave ujedinili bi se sa Rusijom i vratili Kosovo….a ne ovi izdajnici da Eu,Nato…..da idemo sa onima koji su nas bombardovali 99′ i koji nas mrcvare vec jakoooo dugo….prakticki od prvog svjetskog rata nas istrebljuju e pa ja mislim da je narod dosao sebi i da si vise nece priustiti ovakvu sramotu a to je ova izdajnicka vlada….ljudi izbori su ubrzo zna se sto je ciniti nema vise prastanja radi sto se mora…pozdrav svima da nas jos vise ima

    Свиђа ми се