ДРУШТВО

АВИОНИ, КАМИОНИ… ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ…


ТАМАН ПОМИСЛИМО – НИШТА НАС НЕ МОЖЕ ВИШЕ ИЗНЕНАДИТИ…

17. 12.2011.

su30mk_f

Ројтерс: Србија купује борбене авионе
Ваздухопловство Србије жели да купи између 12 и 16 авиона по цени од око милијарду евра, рекао је српски званичник из области одбране Ројтерсу. „За набавку две ескадриле, система наоружања, делове и обуку биће потребно додатно позајмљивање, као и одобрење парламента“, рекао је неименовани званичник, преноси британска агенција. Он је додао да је Србији потребно између 12 и 16 нових авиона како би обезбедила своје небо. Милијарда евра била би довољна.

Сухој 30 – нови авион Војске Србије?
Војни буџет Србије чини око два одсто друштвеног бруто производа или око 1,15 милијарди евра 2011, и очекује се да ће слично бити и у буџету за наредну годину.
Извор не наводи како ће Србија обезбедити позајмицу и остати испод границе јавног дуга од 45 одсто друштвеног бруто производа и у склопу фискалних прописа који чине део стенд-бај аранжмана од милијарду евра са Међународним монетарним фондом (ММФ).
Српске борбене снаге тренутно укључују три авиона типа МИГ-29 и десетак застарелих авиона МИГ 21 који ће окончати службу до краја 2012. године.
Високи званичници одбране рекли су да земља разматра куповину руског „Сухоја“ Су-30, америчких Ф16 и Ф18, француског „рафала“, шведског „ЈАС грипена“, кинеског „ЈФ-17“ или авион међународне производње „еврофајтер“.
Београд треба да одлучи да ли ће купити авионе од земаља НАТО или савезника као што су Русија и Кина.
У интервјуу за лист „Одбрана“ командант авиоснага Србије генерал Ранко Живак рекао је да ће Министарство одбране позвати стране произвођаче наредне године да изнесу понуде.
Он је додао да ће Министарство финализовати планове куповине овог месеца.
(16. 12. 2011.  Срна, Вести )

pol-vozni-park_310x186

Држава купује још 29 возила
ДРЖАВНИ возни парк од следеће године биће богатији за још 29 аутомобила, па ће тако у гаражама Управе за заједничке послове бити укупно 339 возила. Које ће марке бити нова путничка возила знаће се тек кад буде изабрана најбоља понуда. Тада ће се знати прецизна цена четвороточкаша.
Међутим, ако је судити према претходним набавкама, за нови контингнет биће потребно бар 50 милиона динара. Управа је у каси за наредну годину резервисала 112 милиона динара, али ће део те суме отићи на набавку канцеларијске, рачунарске и друге опреме.
– Планирамо да купимо 11 аутомобила средње кубикаже, затим 15 поштанског типа, три доставна возила и два комбија за превоз осам, односно 18 путника – кажу у Управи за заједничке послове. – Нови контингент биће намењен курирским службама, Сектору за угоститељске услуге, биће коришћен за групни превоз страних делегација, а остатак ће заменити дотрајала возила. Набавићемо и једно теретно возило које ће служити за одржавање зграда и објеката.
Аутомобили којима се возе државни функционери и чиновници стари су просечно осам година. Прегазили су око 194.000 километара, док је 150 возила које користе чланови парламента, Владе, Председништва, судова, у просеку, превалило по 243.000 километара.
Иначе, ове године Управа је за потребе Парламентарне скупштине ОЕБС купила 19 ”шкоди суперб” које су плаћене 321.000 евра и та возила се, углавном, користе приликом посета страних делегација. И током 2010. набављено је 14 истих модела, а у њима се возе министри.
Премијер Мирко Цветковић тренутно користи два блиндирана БМВ стара 10 и 11 година. Један је увек ”резерва” и на асфалт излази када је други на сервису.
МИЛИОНИ ЗА СЕРВИС
ОД почетка године па све до краја септембра Управа за заједничке послове потрошила је 59.432.746 динара за одржавање возила у државном возном парку. Иначе, српски функционери имају прилику да се најчешће возе у ”аудију”, ”фолксвагену”, ”шкоди”, ”фијату”, али и у ”застави”.

(16. 12. 2011. Новости)

1 reply »