ВЕРА

БИО САМ ПОТРЕСЕН ЧИЊЕНИЦОМ ДА У ДАЛЕКОМ ИЗРАЕЛУ ДЕЦА ЗНАЈУ О ГЕНОЦИДУ И ХОЛОКАУСТУ НАД СРБИМА И ЈЕВРЕЈИМА, ДОК У СРБИЈИ ДЕЦА О ТОМЕ НЕМАЈУ ПОЈМА


Академик Србољуб Живановић: Писмо из Израела

Saturday, 17 December 2011

Како се у данашњем Израелу чувају страшне успомене на геноцид који су починили Римокатоличка црква и Хрвати над Србима, Јеврејима и Ромима

Srboljub-Zivanovic

Знао сам да у Израелу постоји научни центар и Музеј Јад Вашем, у коме се проучавају и чувају документа и успомене на грозни холокауст Јевреја у II светском рату. Видео сам тамо, у Холу сећања, дубоко урезано у камену плочу име хрватског концентрационог логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома – Јасеновац.

Мислио сам да је то све и да је то једино место, једино име и једина тачка у историји, која полако бледи и која се заборавља.

Но, у Израелу то није тако. На северу Израела, код древног лучког града и луке Ака, старог као Троја или Александрија, налази се цео музејски комплекс посвећен холокаусту. То је Беит Лохамеи Хагхетаот (Кућа бораца из гета).
У Холу сећања нашао сам видно истакнуте податке о хрватским концентрационим логорима у Јасеновцу, Јадовну, Глини, Госпићу, Сајмишту у Београду и другим. Изложено је преко хиљаду докумената од више хиљада који се чувају. Најпотреснија су писма (преко 4500).
У посебном холу се налази велика макета логора у Треблинки, коју је направио један преживели логораш.
Изложене су фотографије и документа о страдањима у Аушвицу, Варшавском гету и другим местима.
Може да се види и стаклени кавез у коме је седео нацистички џелат Адолф Ајхман за време суђења. Он је кришом ухваћен у Јужној Америци и пребачен у Израел. Сарадник тужиоца на суђењу је био Др. Милан Булајић (сада покојни),стручњак за међународно право.

Посебан утисак на мене ОСТАВИО ЈЕ ДЕО МУЗЕЈА ПОСВЕЋЕН СТРАДАЊУ ДЕЦЕ. СМЕШТЕН ЈЕ У ПОСЕБНОЈ ЗГРАДИ ГДЕ МАСЕ ДЕЦЕ ИЗ ШКОЛА ДОЛАЗЕ СВАКОДНЕВНО ДА ВИДЕ ИЗЛОЖБУ и да се упознају са страдањима.
Описано је и страдање једне девојчице из Бјеловара у Хрватској (рођене 1935. год.) у холокаусту. Могу да се виде и тродимензионалне представе прича деце из холокауста.
У посебном педагошком делу музеја деци се деле упитници и стимулишу се да нацртају или напишу оно што су видели и научиоли. Држе им се предавања приступачна за њихов узраст. Изненадио сам се када сам видео на пет страна описано страдање једне девојчице из Бјеловара у Хрватској која описује дивљање католичких и хрватских кољача и бекство од њиховог ножа. Дата је и њена предратна фотографија на којој је приказана као весело и безбрижно дете.

Био сам потресен чињеницом да у далеком Израелу деца знају о геноциду и холокаусту над Србима и Јеврејима, док у Србији деца о томе немају појма.

И штампа у Израелу често пише о страдањима Срба и Јевреја у Хрватској за време II светског рата и после. Говори о грозним злочинима католичких свештеника и подршци коју је Ватикан пружао нацистима и хрватским кољачима. Обратио сам пажњу на чланке објављене у Jerusalem Post и у Lamed E. Могу да се прочитају подаци о Алојзију Степинцу, загребачком надбискупу, како је априла 1941. године приредио банкет у част Павелића, или како је Божидар Корушки, шеф хрватске полиције, рекао у говору покрштеним Србима у Глини: „Сада када сте сви покрштени и постали католици, ја вам гарантујем да сте спасли душу, али не могу да спасем ваша тела“. Католички свештеник Др. Иво Губерина залаго сеза „очишћење Хрватске од непоћудних елемената“. Сарајевски надбискуп Иван Шарић је говорио да је глупо и беспредметно да следбеници Христа мисле да се борба против зла (Срба и Јевреја) може водити у рукавицама. Немогуће је навести све што се може наћи у Израелској штампи. Посебна пажња се поклања криминалним поступцима Ватикана и римокатоличких достојанственика. Наводи се да је Ватикан далеко више одговоран за истребљење Срба него Јевреја. Ватикан је и уз помоћ режима Јосипа Броза Тита уништавао документа о злочинима католичке цркве и Хрвата итд. Има много чланака из америчке,немачке и италијанске штампе.

Хрватске власти су у новије време, уз помоћ неких Јевреја (Славко Голдштајн, сарадник Туђмана) тражили да Јад Вашем додели звање „праведника“ злочинцу Алојзију Степинцу, загребачком надбискупу и кардиналу, што је са гнушањем одбијено. Међутим, њега је папа Иван Павле II беатификовао (на путу да постане светитељ), а садашњи папажели да прогласи за светитеља баш папу Ивана Павла II. Бенедикт XVI је примио у званичну аудијенцију неонацистичког поп певача Марка Петровића Томпсона. Наводи се да је у садашњој хрватској држави сасвим нормално да католички свештеници, часне сестре и политичари користе нацистичке поздраве и ознаке. Истиче се и негативна улога САД, у подршци неонацистима у Хрватској и Ватикану.

Када се у Србији ништа не говори, пише и учи у школама о геноциду и холокаусту, који су починили Хрвати и римоклатолици против Срба, Јевреја и Рома, пријатно је осећање да се бар у Израелу о томе зна и да се овде чува успомена на масовна и грозна страдања Срба, Јевреја и Рома у Хрватској.

Професор Србољуб Живановић, Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу

извор: сајт Борба за веру

5 replies »

 1. То све говори о нама! На крају крајева, види се и по коментарима, њихов број!
  Али, ипак се надам да ће се једног дана и код нас променити ситуација!
  Ја знам из сопственог искуства, када споменем Јасеновац и професора Живановића и његову чувену реченицу: „Одакле право некоме да се извињава у име оних чија је ћутња вечна“; мислећи притом на Тадића, не могу да напишем председник, јер мој није, када је изјавио да тре ба доћи до помирења између народа, а била је у питању годишњица страдања Срба у Јасеновцу. Јер толико је места по хрватској где су расејане српске кости!
  И зато нико никада није одговарао! Хрватске усташе су се ухватиле у коло са данашњим фашистима Европе и вешто користе сваки моменат да нападају ни криве ни дужне Србе, а ми толико имамо да кажемо у своју корист и то не радимо!

  Свиђа ми се

 2. Ja sam bila potresena kada sam na severu svedske cula od svedjanke koja je udata za izraelca i ima decu sa njim da i ona zna da SRBI NISU UBIJALI JEVREJE ! to su cinile USTASE!!!!!!! zena je to naucila od muza jevrejina, ispricala pri razgovoru kada se se njena devojcica i moja sestricina piocele da druze..znaci svaki jevrejin nosi i prica to kao sastavni deo sopostvene licnosti…

  Свиђа ми се

 3. Deca u Izraelu imaju OBAVEZNU nastavu o genocidu nad njima , i u srednjoj skoli 60 % dece iz Izraela ide u Aschwitz da se pogledaju gde je to bilo. Jevreji svoje zrtve uzimaju vrlo ozbiljno i rado se secaju svojih predaka , dok kod nas vecina dece nezna kako im se zove pradeda ! ! !

  Свиђа ми се