ДРУШТВО

БОЈОВНИК ОДБИО ДА СТРЕЉА СРБЕ И ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ И ЛОГОРУ


Одбио да стријеља Србе па завршио у логору Силос

ДАВУД МУМИНОВИЋ – 16.12.2011 10:00

silos

КОЊИЦ – Коњичанин Сакиб Балић (42), који је у протеклом рату био бојовник ХОС-а, тврди да је одбио наређење надређених да стријеља све српске цивиле у селу Ферхатлије, код Пазарића, те да је због тога неколико мјесеци боравио у затворима и логорима Армије РБиХ.
Према свједочењима Балића и мјештана Срба из овог села, које смо јуче посјетили, злочин у селу Ферхатлије десио се у љето 1992. године. У овом селу убијен је мјештанин Шпиро Братић. Његова сестра Велинка више пута је избодена ножем, од чега је накнадно и преминула. Балић тврди да се у овом селу десило и неколико силовања Српкиња.
„Био сам у ХОС-у од почетка рата у Хрватској и када се почело пуцати у БиХ, послали су нас као испомоћ. Ноћ прије напада и ‘чишћења’ Ферхатлија отишао сам у кућу у којој су били жене и ђеца и казао Србима: ‘Људи, склоните се. Убиће вас усташе и муслимани.’ Упозорио сам их јер је наређење било да сви српски цивили буду поубијани“, казао је Балић.
Како каже Балић, дан након његовог упозорења у Ферхатлије је послана јединица ХОС-а са којом је био и он.
„Сутрадан смо кренули у акцију и прије тога сам се напио. Мислио сам неће никога бити у селу јер сам их упозорио. Дођемо на пут и излети човјек и пита: ‘Шта ви радите у мојој улици?’ Њега је тад убио један бојовник, а сестру му је један припадник ХОС-а избо ножем. Ту су нас одмах у селу ухапсили из Војне полиције 9. брдске бригаде Армије БиХ. Очигледно је била намјештаљка да се нама смјести за раније злочине и да нам се освете што нисмо извршили стријељања“, казао је Балић.
Незир Казић, командант 9. брдске бригаде, коју помиње Балић, ухапшен је у новембру јер је осумњичен за ратне злочине над српским и хрватским цивилима у логору „Силос“.
Балић тврди да је, заједно са својим саборцима из ХОС-а, провео мјесеце у затворима АРБиХ и логорима. Тврди да је био затворен у „Силосу“, „Челебићима“ и основној школи у Коњицу. Каже да су га мучили електрошоковима и на разне начине и да је била спремна његова ликвидација.
„Важно је рећи да смо ми из ХОС-а све вријеме били под командом 9. брдске бригаде и Армије БиХ. Мене су формално оптужили за силовање и био сам неколико мјесеци у затвору. Међутим, затворени смо само јер нисмо жељели чинити злочин. Ја сам тад био млад и луд, алкохол, дрога. Никад не бих злочине правио. Злочина је било, али нека одговарају они који су криви“, казао је Балић, истакавши да о својим сазнањима није разговарао са истражитељима, али да се не крије и да га могу контактирати.
Након неколико мјесеци проведених у логорима, припадници ХОС-а су пуштени те су касније отишли на посавско ратиште.
У селу Ферхатлије ријетки мјештани Срби који и даље живе у овом селу и нерадо говоре о злочинима.
„Ја сам био седам мјесеци у ‘Силосу’ кад се то десило. Недавно, након хапшења ових за ‘Силос’ долазили су из СИПА и питали нас о догађајима у Ферхатлијама. По причи коју ја знам, припадници ХОС-а су на ратишту изгубили пуно људи и дошли су овђе ваљда да се освете. Знам да је убијен Шпиро и да је његова сестра избодена, а касније и умрла. Било је и једно силовање“, казао нам је јуче један од мјештана Срба који и даље живи у Ферхатлијама.
У Ферхатлијама, код Пазарића, прије рата су живјели Срби и Бошњаци. Сада Срба има врло мало.
„Све се раселило, углавном у Америку. Ја нигђе нисам ни ишао. Имам чист образ. Ја сам да се сазна истина и то сам рекао и инспекторима СИПА. Има сада пуно лажи. Ја сам био у ‘Силосу’. Никоме у затвору није лако. Међутим, први ћу свједочити за једног од ухапшених да ми је он ваљао“, казао је мјештанин Ферхатлија, који није желио да му објавимо име.
У акцији СИПА крајем новембра су ухашени челни људи ратног цивилног и војног руководства општине Хаџићи, као и тројица управника логора „Силос“ и један стражар у овом логору. Због сумње да су починили ратне злочине њима је одређен једномјесечни притвор.
Кад СИПА ради, многи се тресу
Нермин Мангић Манга, један од ратних челника Војне полиције у Коњицу, истиче да ће након хапшења челника цивилне и војне власти у Хаџићима многа дешавања почети да се откривају.
„Чим СИПА почне озбиљно радити свој посао, одмах се многи успаниче и тресу од страха. Сакиб Балић је један од њих. У Ферхатлијама су се десила убиства, силовања, чак је и једно дијете тешко претучено. Припадници ХОС-а су због тога били хапшени. Балић тврди да их је спасио, а видите да су људи убијени, а жене силоване. Има неких свједока из ХОС-а који Балића директно оптужују за злочин. Нека званични органи раде свој посао и свако нека одговара за оно шта је урадио“, казао је Мангић.

извор: nezavisne.com