ДЕШАВА СЕ...

ОД 1. ЈАНУАРА 2012. ВОЈНИ И ЦИВИЛНИ ОСИГУРАНИЦИ ЗАЈЕДНО ПО ЗАКОНУ У РЕПУБЛИЧКОМ ОСИГУРАЊУ


ВОЈНИ ПЕНЗИОНИ ФОНД ЗАЈЕДНО СА ЦИВИЛНИМ ОБЈЕДИЊЕН ОД 2012

18. Децембар, 2011. (БЕТА)
PENZIONERI

БЕОГРАД – Пензиони фондови војних лица и цивилних осигураника биће обједињени од почетка наредне године, најављено је из Министарства рада и социјалне политике Србије. Изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању које су ступиле на снагу почетком ове године, предвиђено је да 1. јануара 2012. године војна лица буду у јединственом систему пензијског и инвалидског осигурања, заједно са цивилним осигураницима.

Послове Фонда за социјално осигурање војних осигураника од наредне године преузима Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање. Како је рекла државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике Радина Тодовић, закон предвиђа да војна лица пензију могу стећи уз бенефицирани радни стаж.

Тако је услов за стицање права на старосну пензију професионалног војног лица у 2012. години 53 године и четири месеца живота и 20 година и осам месеци стажа осигурања, од чега најмање 10 година и осам месеци ефективно проведених на радним местима на којима се рачуна бенефицирани радни стаж.
У Србији има око 50.000 војних пензионера и 37.000 осигураника.
Просечно примање војних пензионера износи око 38.000 динара.
Фондови пензионера самосталних делатности, пољопривредника као и пензионера из категорије бивших запослених обједињени су и заједнички функционишу од 2008. године.