ДЕШАВА СЕ...

ОСИМ ЗАОКРУЖИВАЊА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ БАЛИСТИ ХОЋЕ И ДА СЕ МАТЕРИЈАЛНО ОКОРИСТЕ ОД ЗУБИНОГ ПОТОКА!


ЗУБИН ПОТОК НА УДАРУ ЗБОГ ГАЗИВОДА!!!

18. 12. 2011.

Када је пре четири деценије завршена брана Газиводе на Ибру код Зубиног Потока, потопљено је на хиљаде хектара плодне земље у Ибарском Колашину, а око 8. 000 Срба морало је да напусти своја огњишта.

Читаве породице тада су, по налозима сепаратистичког руководства у Приштини, товарене у камионе и без игде ичега остављане на лединама око Краљева и Крагујевца.

Званично, брана је подигнута из два разлога: да централно Косово добије довољно воде, а електропривреда у Покрајини више струје. Незванично, и да се Срби протерају са ових простора.

У Зубином Потоку је изграђена хидроцентрала снаге 35 мегавата, а хидросистемом Ибар – Лепенац око 380 милиона кубних метара воде, колики је капацитет језера Газиводе, одводи се у Косовску Митровицу, Вучитрн, Приштину и друге косовске градове.

Највише воде користи се у термоелектранама Обилић 1 и Обилић 2, које не би ни могле да производе струју и испоручују угаљ без акумулације Газиводе.

– Располажемо једним од најзначајнијих ресурса на Косову и Метохији, а од језера, бране и хидроцентрале, због којих смо својевремено остали без половине најплоднијег земљишта у општини и хиљада становника, немамо ништа. По неким нашим сазнањима, хидроцентрала у Газиводама и хидросистем Ибар – Лепенац годишње инкасирају од шест до десет милиона евра, а све те паре остају у Приштини која неоправдано убира наше огромно богатство – каже Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток.

Због језера и бране Газиводе, житеље Зубиног Потока многи са правом називају „богатим сиромасима“.

– Чинили смо све да преузмемо газдовање овим огромним привредним и економским ресурсом, али и у Приштини се лако не одричу језера Газиводе које им доноси огромне паре. Пошто су многе од европских сила бациле око на косовске резерве угља, од доласка међународних снага на Косово и Метохију на мети смо Кфора, УНМИК – а, Еулекса и Владе такозване државе Косово – истиче Миодраг Андрић, председник „општинске владе“ у Зубином Потоку.

У Зубином Потоку наглашавају да се све могло завршити док је Србија имала власт на Косову и Метохији али тада, на жалост, није било слуха за овдашње апеле и захтеве. Сада је много теже, јер Албанци и Зубин Поток сматрају делом „независног Косова“ и добро знају колико вреде брана, хидроцентрала и језеро Газиводе, додаје Ристић.

– Шта год да се догоди, ми остајемо овде, а језеро и брану Газиводе увек ћемо сматрати наашим богатством којим ми треба да управљамо. Немамо ништа против да вода и струја и убудуће одлазе у Приштину и друге косовске градове, али то мора да се плати. Са годишњим приходом од неколико милиона евра, Зубин Поток би брзо решио све проблеме – сматра Андрић.

Извор: ТВ Мост

Категорије:ДЕШАВА СЕ...