ДЕШАВА СЕ...

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ У СРЕДУ – ТРГОВИНА ЉУДСКИМ ОРГАНИМА НА КиМ И У АЛБАНИЈИ


Виталиј Чуркин: Савет безбедности у среду о илегалној трговини људским органима на КиМ и у Албанији

19.12.2011.

vitalij-curkinЊУЈОРК – Стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин изјавио је да би у среду у Савету безбедности требало да се гласа о нацрту резолуције о формирању међународног механизма за истрагу навода о илегалној трговини људским органима који би био одговоран највишем телу УН.На сајту светске организације за среду је предвиђена седница на којој ће једна од тема бити и УНМИК.

Русија овог месеца председава Савету безбедности УН.

Како је навео руски амбасадор, нацрт резолуције саствили су пре неколико месеци Русија и Србија.

„Сада смо га обновили и учинили га још прецизнијим и јаснијим”, рекао је Чуркин, додајући да су „конкретније формулисане обавезе спрецијалног представника УН и Мисије ЕУ”.

Итар-тасс наводи, из дипломатских извора, да резолуција предвиђа именовање специјалног представника генералног секретара УН који ће „надгледати истраге” и обезбеђивати везу са Саветом безбедности.

Специјални представник би, у случају потребе, и сам могао да „организује и води истражне активности”.

Аутори резолуције позивају „све државе и правна лица да сарађују са Еулексом и специјалним представником генералног секретара УН и пружају им помоћ у виду достављања информација, чињеница и докумената који се тичу истраге”.

Нацрт, такође, садржи препоруку Еулексу да обезбеди „поуздан систем заштите сведока”, наводи Тасс.

Агенција подсећа да се Русија залаже за свеобухватну и објективну истрагу навода из извештаја Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову и у Албанији.

Агенција цитира представника за штампу руског Министарства иностраних послова Александра Лукашевича који каже да такав став произлази из „крајње незадовољавајуће ситуације у вези са заштитом сведока на Косову, што је потврдио и Савет Европе”.

„Те чињенице се и сада игноришу”, констатовао је представник руског МИП.

„А као последица тога долази до ликвидације кључних сведока везаних за илегану трговину људским органима”, навео је Лукашевич.

ИЗВОР: НСПМ