БАРИКАДЕ

СРБИ И ДАЉЕ НА БАРИКАДАМА, ИСТРАЈНИ У СВОЈОЈ МИРНОЈ И ЛЕГИТИМНОЈ БОРБИ ДА НЕ ДОЗВОЛЕ „ШИПТАРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НА СЕВЕРУ ПОКРАЈИНЕ“


Барикаде остају

19. ДЕЦЕМБАР 2011. | 19:49 ПРАВДА

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Грађани севера КиМ хладније дане дочекују на барикадама. Смењују се на организованим дежурствима на путним правцима ка административним прелазима Јариње и Брњак, како би спречили копнени пролаз такозваним косовским цариницима, пограничној полицији и Еулексу.

barikade-kosovoДежурства су даноћна на барикадама на главном ибарском мосту у Косовској Митровици, у селу Рударе у општини Звечан, у Доњем Јарињу у општини Лепосавић, Јагњеници, Зупчу и Брњаку у општини Зубин Поток. У Ибарском Колашину, у међузони административног прелаза Брњак и Рибарић, пут је из правца централне Србије потпуно блокиран, са косметске стране у месту Табалија, надомак административног прелаза нема барикаде, али грађани дежурају. У међузони Јариње и Рудница, саобраћај се не одвија. Грађани су после проласка хуманитарног конвоја Руске Федерације на обе коловозне траке вратили препреке.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић каже да је тренутна ситуација на северу КиМ мирна:

– Грађани севера КиМ се по утврђеном редоследу, после обављених радних обавеза, смењују на дежурствима на барикадама и на свим путним правцима према административним прелазима Јариње и Брњак – рекао је Пантић, додајући да је Кфору слобода кретања омогућена за неометано обављање дужности у складу са повереним мандатом, док за Еулекс, који је изашао из оквира свог мандата, слободе кретања на северу нема.

Он је додао да су међународне мисије стопирањем хуманитарног конвоја Руске Федерације још једном показале пристрасност и да не поштују мандате поверене од међународне заједнице и СБ УН.

– Срби ће остати истрајни у својој мирној и легитимној борби за сопствене интересе. Барикаде остају док грађани не буду сигурни да се на северу покрајине неће инсталирати албанске институције, без обзира да ли ће их председник Србије или председници четири северне општине позвати да уклоне барикаде. Барикаде ће бити уклоњене када они буду сматрали да треба да их уклоне – рекао је Пантић, уверен да грађани севера КиМ немају избора и да су у решавању кризе на северу потпуно сами и препуштени притисцима међународне заједнице и лошим порукама из Београда.

С. Симић

Алтернативни правци

На северу КиМ постоје две потпуне барикаде, ојачане бетоном на главном ибарском мосту у Косовској Митровици и у Дудином кршу у општини Звечан, које у потпуности онемогућавају кретање возила и пешака из правца јужног дела Косовске Митровице. Барикадама у међузонама административних прелаза Јариње и Брњак потпуно је онемогућен саобраћај преко тих прелаза. Грађани севера КиМ саобраћај и снабдевање основним животним намирницама са централном Србијом обављају алтернативним путевима.