ДЕШАВА СЕ...

ФРАУ ФИРЕР МЕРКЕЛ СЕ САСТАЛА СА БАЛИСТОМ ТАЧИЈЕМ И ПОНОВИЛА УЛТИМАТУМ СРБИЈИ.


Меркел: Укинути српске институције!

19. 12. 2011.

Немачка канцеларка Ангела Меркел стигла је у понедељак у Приштину у једнодневну посету тзв. Косову.

На приштинском аеродорому јој је приређен дочек с највишим држваним почастима, а потом је Меркелова разговарала са такозваним премијером самопрокламоване републике Косово Хашимом Тачијем.
Меркелова је после разговора рекла да Србија мора да настави са применом споразума постигнутих у договору са Приштином, која је испунила свеој део обавеза. Она је поновила и да је неопходно гашење српских структура на Косову, како би се постигао напредак у односима Србије и Косова, објавио је Радио Слободна Европа.

Меркел је од косовских власти затражила да дају допринос нормализацији односа са Србијом, како би се и даље одржала комуникација.

„Потребно је пронаћи могућности за слободну трговину, могућности за граничну сарадњу и укинути паралелне структуре на Косову. И у Србији смо пренели шта очекујемо, а наша очекивања смо данас пренели и Косову“, рекла је Меркелова.

Меркел је рекла да постоје директни контакти са Београдом, којем је јасно речено да треба успоставити разумну робну размену са Косовом, што тренутно није случај, да се успостави контрола прелаза и укину парлалене структуре. Она је додала да у Приштини не жели да говори о томе шта Србија треба да учини, већ да је Тачију рекла шта Приштина треба да уради.

„Учињен је велики корак и мислим да је ред на косовску страну да да нешто од себе како би дошло до мирног решења овог конфликта, а ту је укључена и отворена комуникација са Србијом. Ми желимо да се својом присутношћу, са нашим војницима у склопу НАТО, као и са нашим представицима цивилних мисија, ангажујемо да овај регион буде најсигурнији“, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре.

Тачи: Желимо да будемо део ЕУ

Тачи је захвалио Ангели Меркел на подршци и поручио да ће Косово наставити да испуњава неопходне критеријуме у процесу европских интеграција.

„Ми желимо да будемо део Европске уније (ЕУ) , трећина наших грађана живи у ЕУ, а само у Немачкој има више од 250. 000 грађана Косова“, рекао је Тачи.
Говорећи о дијалогу са Србијом, Тачи је рекао да би Београд требало да почне са применом споразума. Тачи је рекао да се моли за брзо оздрављење немачких војника Кфора, који су повређени у сукобима на северу Косова.

Извор: Vesti online

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »

  1. Ма појшћете једнога дана сва говна која сте изасрали сви ви Албанци проклети и цела Европска Унија онако колективно сви код Циге на ВЦ шољу.Шљамммммм!!!

    Свиђа ми се