ДЕШАВА СЕ...

НОВИ УДАР МОНТЕНЕГРИНА НА СВЕ СРПСКО У ЦРНОЈ ГОРИ, КАЖЊАВАЈУ ДЈЕЦУ КОЈА СУ БРАНИЛА СВОЈ СРПСКИ ЈЕЗИК!!!


Кажњени јер су тражили српски језик!!!

21. 12. 2011.

Посланик СНП-а Милан Кнежевић, упутио је Министартву просвјете, на чијем је челу Славољуб Стијеповић, посланичко питање на основу којег закона су ученици ОШ „Бранко Бринић” из Радовића у Кртолама кажњени неоправданим изостанцима, након што су бојкотовали наставу тражећи да се српски језик у наставу. Кнежевић, захтијева да му се каже да ли је основни разлог казне садржан у чињеници што ђаци у периоду од 4. до 8. септембра нису ишли у школу, очекујући политички договор о језику између Владе и опозиционих лидера, бранећи Устав и право на образовање на српском језику.

– Ученици ОШ „Бранко Бринић” бојкотом наставе због ускраћивања права на образовање на српском језику од 4. до 8. септембра, постали су симбол отпора једном квазинаучном науму и покушају асимилације српске језичке већине која је потврђена и на овогодишњем попису. Нажалост, они су изабрани као политичко-показна вјежба коју Влада спроводи у промоцији идеолошке строгоће. Ученици су кажњени неоправданим изостанцима ни криви ни дужни, иако за то не постоји основа у Закону о општем образовању. Такође, ђаци имају право уз најаву одсуства потписану од стране родитеља у трајању од пет радних дана у току наставне године, наводи Кнежевић.
Он наводи да су након постизања политичког споразума о језику између премијера и лидера опозиције, ученици ОШ „Бранко Бринић” и њихови родитељи су добили пуну потврду свог бојкота и одлучности да одбране своје право на образовање на српском језику.
– Умјесто да буду похваљени и наведени као примјер васпитно образовне установе која је чувала Устав и законе ове државе, они су кажњени и означени као реметилачки фактор у црногорској образовној идили, констатује Кнежевић.
Предсједник Савјета родитеља ОШ „Бранко Бринић” Иван Старчевић казао је „Дану” да нема сумње да су дјеци незаконито уписани неоправдани изостанци. Он наводи да ће се због тога обратити просвјетној инспекцији, али и да очекује од премијера Игора Лукшића да буде „газда у кући и да обезбиједи поштовање споразума који је потписао са лидерима опозиције, а по којем се у школама изучава црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност”.
– Наша дјеца су оправдано бојкотовала наставу борећи се против дискриминације српског језика на почетку школске године, а због тога су тотално противзаконито добила неоправдане. Савјет родитеља је на родитељском састанку, најавио директору да док се не испуне наши захтјеви по питању језика, дјеца неће похађати наставу. Дакле дјеца нијесу похађала наставу четири дана, што је било и најављено, а на основу Закона о општом образовању ученик има право на одсуство из школе уз најаву родитеља, односно старатеља, наводи Старчевић.
Он истиче да дјеца нијесу ништа крива јер их родитељи нијесу пустили у школу, који су им часове оправдали усмено и писмено, што ипак на крају није уважено.
– Ако су родитељи или старатељи дјеце, односно ђака злоупотријебили институцију родитељства или старатељства онда су на основу Закона о основном образовању и васпитању од 04.08.2011. године, морали они одговарати и сносити евентуалне последице, каже Старчевић.

Све се ради смишљено

Старчевић сматра да су све активности након бојкота наставе срачунате и да се дјеца дискриминишу на дуге стазе, као на пример у свједочанства ће им бити уписани неоправдани часови, око 30, па ће имати пороблеме приликом уписа у средњу школу.
– Када се буду настављали школовање, неоправдани им сигурно неће помоћи код конкурса и уписа. У надлежностима директора нигдје не стоји да има право супервизије над оправданим и неоправданим часовима. Јасно је казано да су сви изостанци оправдани, осим у случају када их родитељи или старатељи нијесу оправдали. У Општем закону о образовању, стоји да образовање и васпитање има за циљ и развијње свијест о националној припадности, култури, историји и традицији. Ако језик није основа свега наведеног, што је онда, пита се Старчевић.

 

 

 

Извор: Dan online

Категорије:ДЕШАВА СЕ...