Балкан

ЈУТАРЊИ ЛИСТ: ШЕСТОРКИ КОЈА ЈЕ МУЧИЛА 24, А УБИЛА 17 СРБСКИХ ЦИВИЛА ИЗ СЕЛА ОКО ПАКРАЦА ПОТВРЂЕНЕ ПРЕСУДЕ


Host your Web site with iPage!

Потврђене пресуде за убијање српских цивила

20.12.2011 10:14

hrvati-reuter_fЗАГРЕБ – Врховни суд у Хрватској потврдио је пресуде шесторици хрватских војних полицајаца за ратне злочине почињене над српским цивилима у Марином Селу у западној Славонији 1991. године.

Tомица Полето и Жељко Tутич осуђени су на 15, односно 12 година затвора, док су Дамир КуФнер, Павао Ванцаш и Антун Ивезич ослобођени оптужби, а у случају Давора Шимича је у међувремену наступила застарелост.

Како извештава Јутарњи лист, шесторка је била оптужена за мучење 24 српска цивила из села око Пакраца у западној Славонији, при чему је 17 цивила убијено, а све се то догађало у импровизованом затвору у рибарској колиби уз рибњак.

Прво суђење одржано је пред Жупанијским судом у Пожеги који је 2009. осудио сву шесторицу.

Осим Полета који је добио 16, а Tутич 12 година затвора, Ивезич је тада осуђен на десет година затвора, КуФнер на 4,5 година, Ванцаш на три, а Шимич на годину дана затвора Врховни суд је поништио ту пресуду и предмет делегирао жупанијском суду у Осијеку који је лане донео пресуду коју је потврдио Врховни суд.Жупанијски суд је у свом образложењу навео да је Полето директноучествовао у убиству десет, а Tутич седам цивила.

За КуФнера је суд на основу изјава сведока утврдио да није био директни командир вода војне полиције чији су припадници починили ратни злочин, веч да је био само саветник за безбедност, па је тако пала у воду оптужница тужилаштва да је пропустио да спречи мучења и убијања цивила, пошто није имао командну Функцију, пише лист.

За Ванцаша је утврђено да је једну жену српске националности неколико пута ударио гуменом палицом, што је он и признао, али то је било недовољно за пресуду за ратни злочин.

Код Ивезича је дошло до замене идентитета. Наиме, тужилаштво је у оптужби заступало тезу да је Ивезич заправо Анте Андриато и да је заједно с Полетом и Tутичем учествовао у мучењима и убијањима српских цивила.

Шимичу је оптужница за ратни злочин измењена у противправно лишавање слободе, а за то је криви но дело настала застарелост.
Лист пише да су сведоци мењали исказе које су дали у истрази и на суђењу, а да се једна жена која данас живи у Београду и која је требало да сведочи преко видео линка закључала у стан како би избегла сведочење.

извор: Танјуг
affiliate_link