ДЕШАВА СЕ...

59% ГРАЂАНА СРБИЈЕ МИСЛИ ДА СРБИЈА НЕ ТРЕБА ДА УЂЕ У ЕУ АКО ЈЕ УСЛОВ ПРИЗНАЊЕ КиМ


ИСТРАЖИВАЊЕ: АКО ЈЕ КОСОВО УСЛОВ НЕ ТРЕБА НАМ ЕУ!

21. 12. 2011.

Више од половине грађана Србије сматра да је одлагање кандидатуре за чланство Србије у Европској унији (ЕУ) лоше за Србију, али подршка том чланству у суштини зависи од питања Косова, речено је на представљању истраживања агенције Партнер.

Директор агенције Партнер Мирослав Шутић рекао је на конференцији за новинаре да више од две трећине грађана Србије сматра да ће признање Косова бити услов за кандидатуру Србије у ЕУ, а 59 одсто мисли да Србија не треба да се учлани у ЕУ ако је Косово услов.

Према речима Шутића, 40 одсто грађана сматра да су барикаде на административним прелазима са Косовом и неуспели преговори разлог за одлагање кандидатуре, а када се постави питање Косова 52 одсто испитаника на референдуму би се изјаснило против уласка у ЕУ.

– Потпуно недвосмислено подршку учлањењу ЕУ одређује питање Косова – рекао је Шутић и навео да одговори о изјашњавању на референдуму и други ставови о ЕУ дају „изоштрену слику“ расположења јавног мњења у којој су могућа одступања од три до пет одсто.

Шутић је рекао да око две трећине грађана као највеће проблеме у земљи наводи незапосленост (28 одсто) и сиромаштво (31 одсто) , 18 одсто криминал, док је за 12 одсто проблем неспособно државно руководство.

Он је додао да побољшање ситуације након предстојећих избора уопште не очекује 23 одсто градјана, док 38 одсто мисли да вероватно неће доћи до напретка, а девет одсто испитаника верује да ће после избора ситуација у Србији бити боља.

Резултати истраживања показали су да би 26 одсто бирача на предстојећим изборима подржало Демократску странку, а 23 одсто Српску напредну странку, казао је Шутић.

Како је он навео, садашња коалиција окупљена око демократа вероватно би имала већину ако би се опет удружила, док расположење градјана не указује на то ко би могао бити партнер напредњака за евентуално формирање власти.

Шутић је рекао да истраживање није урадјено по наруџби, већ као пословни потез агенције, а да резултати посебних анализа које би могле бити корисне за одредјене групе нису објављени.

Истраживање јавног мњења спроведено је непосредно после објављивања вести о одлагању кандидатуре Србије за чланство у ЕУ, од 10. До 19. Децембра, у телефонској анкети на узорку од 1. 600 испитаника.

 

 

 

Извор: ТВ Мост

Категорије:ДЕШАВА СЕ...