ДЕШАВА СЕ...

МАРКО ЈАКШИЋ: ШУТАНОВАЦ ЈЕ ИЗЈАВОМ КАКО У ПРИШТИНИ НЕМА СРБА ЈАВНО ПОТВРДИО ДА ЈЕ ВЛАДА СРБИЈЕ ПРИХВАТИЛА УЛТИМАТУМ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ!


Марко Јакшић: Министар издао умрлице живим Србима у Приштини!

22. 12. 2011.

Потпредсједник Скупштине српских заједница и насеља на КиМ Марко Јакшић оцијенио је да је министар одбране Србије Драган Шутановац изјавом да у Приштини нема Срба “издао умрлице живим Србима и јавно потврдио да је Влада Србије прихватила ултиматум Ангеле Меркел да српске институције морају бити угашене”.

“Испада да су за министра одбране легалне Тачијеве институције којима настоји предати српски народ који живи у централном дијелу КиМ. Овом изјавом Шутановац се ставио у службу косовских институција. Да је правне државе и да се у Србији поштује Устав, Шутановац не би ни сата више био министар одбране”, рекао је Јакшић.

Предсједник Српске општине Приштина Небојша Николић рекао је да је крајње неодговорно ако министер одбране једне земље не зна да на подручју општине Приштина живи близу 20.000 Срба и да је то једна од најбројнијих српских средина у окружењу на подручју Косова и Метохије.

“Очигледно је да нас очекује тежак период у коме више не морамо само Албанцима доказивати да постојимо, већ и министру одбране наше државе. Не могу да вјерујем да Шутановац тврди да у Приштини нема Срба, као да не зна или не жели да зна да је управо у складу с Ахтисаријевим планом о формирању нових косовских општина са већинским српским становништвом, на подручју Приштине формирана општина Грачаница у којој према процјенама живи више од 30.000 Срба”, навео је Николић.

Он је оцијенио да је својом изјавом Шутановац “избрисао са спискова живих Србе који су се пуних 12 година довијали и вјеровали да Србија никада неће угасити своје институције на Косову и Метохији”.

Раде Грбић, доктор медицинских наука, каже да је министар Шутановац “својом непромишљеном и несхватљивом изјавом изазвао општу пометњу међу Србима и довео у питање даљи опстанак Срба у централном дијелу Косова”.

“Највећи криминал који је до сада почињен над српском заједницом је поистовјећивање Срба са криминалцима. Нажалост, изјавом да у Приштини нема Срба министар је починио криминал над живим народом, прогласио мртвим или у најмању руку избрисао са спискова грађана српске националности припадника матичне државе”, каже Грбић.

У име професора, доктора, студената и пацијената, професор доктор Александар Васић позвао је Шутановца да дође у Приштину и “лично се увјери да је близу 30 000 Срба преживјело дванаестогодишње страдање”.

“Његова изјава је одраз незнања или је, чега се посебно плашим, у питању најава нашег брисања са списка грађана Србије. Увјерен сам да ће се, уколико Влада Србије прихвати његову оцјену да у Приштини нема Срба и угаси српске институције, догодити егзодус”, каже он.

Шутановац је у емисији Радио-телевизије Војводине рекао да постоје српски органи локалне самоуправе града Приштине, који чак имају и јавна предузећа, управне одборе…, а да у Приштини не живе Срби.

Извор: Nezavisne novine

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »