Документи

СВЕДОК: ЧУВАЊЕ РАТКА МЛАДИЋА У ТОПЧИДЕРСКОЈ КАСАРНИ ЈЕ БИЛА „ЈАВНА ТАЈНА“!?


22 децембар, 2011, ФБР, Biljana Dikovic

Јатак: У Војсци су сви знали да чувамо кућу Ратка Младића

Благоје Говедарица, бивши старији водник Војске Југославије који је оптужен као један од јатака Ратка Младића, јуче је рекао да су сви у касарни Топчидер знали да је задужење 30. кадровског центра, коме је он припадао, да чува кућу хашког оптуженика. … – Био сам последња карика у ланцу команде и није било нижих официра од мене. Поступао сам по наређењима и правилима службе и сви су изнад мене знали да смо стационирани у касарни и која су наша задужења – рекао је јуче Говедарица у Првом основном суду на почетку новог суђења десеторо оптужених да су скривали Младића од 2002. до 2006. године.
Говедарица је навео да су његови директни претпостављени били Милан Пупић и Бранислав Пухало. Пухало је био обухваћен истрагом против виших официра међу којима су били генерали Небојша Павковић, начелник Генералштаба, и Ацо Томић, шеф тајне службе Војске, али је истрага обустављена 2006. Адвокат Небојша Милосављевић, бранилац Говедарице, рекао је да они током целог поступка инсистирају на томе да је његов клијент “био последњи у хијерархији и поступао је по наређењима, тако да је бесмислено њему судити када су сви у команди знали да чувају Младићеву кућу, од како им је речено, ловаца на главе”.
Сведочење из Хага Веће судије Снежане Трифуновић донело је одлуку да Ратко Младић сведочи видео-линком из Хага 22. фебруара 2012. године. Говедарица је потврдио да је био задужен за разношење хране и да се мењао са још једним припадником Војске Милорадом Ковачевићем на сваких 15 дана. – У топчидерску касарну смо улазили са возилима која су имала ознаке да нас не задржавају на рампи, а ми смо имали војне књижице и легитимације Војне полиције – навео је Говедарица.
Оптужени Бранислав Ивановић јуче је рекао да је са мајком Милевом Ивановић, која је чистила по кућама, ишао једном до једног стана у Београду и да је у њему видео Ратка Младића. Он је навео да по закону није дужан да сведочи против мајке, која је иначе у међувремену умрла, као и да јој није помагао. Остали оптужени су рекли да остају при ранијим изјавама, а њих шест је одбило да одговара на питања. Наставак суђења је заказан за 21. фебруар 2012.

affiliate_link

2 replies »